HRVATSKA POVJESNICA

Plenković i Jandroković uputili sućut u povodu smrti Nedjeljka Mihanovića

27.01.2022 u 16:02

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković uputio je u četvrtak sućut u povodu smrti Nedjeljka Mihanovića istaknuvši kako će u hrvatskoj povjesnici on ostati zapamćen po doprinosu demokratskim promjenama, razvoju parlamentarizma i afirmaciji hrvatskog kulturnog i povijesnog identiteta

"S iznimnim sam žaljenjem primio vijest o odlasku uglednoga hrvatskog književnika i političara, gospodina Nedjeljka Mihanovića. Pamtit ćemo ga kao vrsnog povjesničara hrvatske književnosti koji je brojnim esejima i kritikama te priređenim sabranim djelima mnogih hrvatskih pisaca dao osobit znanstveni doprinos interpretaciji i sistematizaciji novije hrvatske književnosti", istaknuo je premijer.

Pamtit ćemo ga, nastavio je, i po aktivnom doprinosu u stvaranju hrvatske države te obnašanju mnogih istaknutih dužnosti - od ministra prosvjete i kulture, predsjednika Hrvatskog sabora u mandatu 1994.-1995., te saborskoga zastupnika.

"Nedjeljko Mihanović u hrvatskoj će povjesnici ostati zapamćen po političkom doprinosu demokratskim promjenama i razvoju parlamentarizma te, napose, afirmaciji hrvatskog kulturnog i povijesnog identiteta. U ovim teškim trenucima primite, molim Vas, uime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno izraze iskrene sućuti i poštovanja", poručio je u sućuti obitelji premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio izraze sućuti obitelji Nedjeljka Mihanovića.

"S tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Nedjeljka Mihanovića. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam Vam iskrenu sućut", stoji u priopćenju.

Jandroković je napisao da Sabor pamtiti Mihanovića kao svog trećeg predsjednika od 1994. do 1995. godine, a hrvatska javnost s osjećajem zahvalnosti zbog njegovog iznimnog doprinosa u stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske.

"Kao bliski suradnik predsjednika Tuđmana, Mihanović je imao značajnu ulogu u demokratizaciji zemlje, promicanju višestranačja i izgradnji hrvatskih institucija", ustvrdio je u pismu sućuti.