posljedice podrhtavanja tla

Plenković i Bandić složili plan za sanaciju potresa, gradonačelnik Zagreba opet držao lekcije novinarima: Objasnit ću onima koji se daju krstiti...

30.03.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Rješavanje posljedica potresa bila je tema sastanka premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Dogovoren je zajednički rad Vlade i Grada Zagreba

Nakon sastanka premijer Andrej Plenković kazao je da su dogovorene tri temeljne točke, a prva je nastavak rada na osiguravanju sigurnosti građana. 'Poduprijet će se sve što rade službe grada Zagreba da se objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka ili oštećenih dijelova osiguraju i da se angažira mehanizacija kako bi se dimnjaci otklonili. Dogovorena je daljnja suradnja na raščišćavanju materijala koji su na cesti ili unutrašnjosti zgrada, a u aktivnostima procjene šteta da se angažiraju stručnjaci koji su dosad radili na volonterskoj bazi', kazao je Plenković.

Uz to osnovat će se, rekao je premijer, zajednička radna skupina koja će biti zadužena za izradu posebnog zakona. Koordinator od strane Vlade bit će ministar graditeljstva Predrag Štromar, a od strane grada Dinko Bilić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje.

Treća točka odnosi se na dogovor i pronalaženje izvora financiranja za sanaciju šteta.

'Apeliram na sve da budu oprezni i da paze gdje su trakama označene zgrade. Apeliram na građane da nam se ne dogode sekundarne gubici. Molim sve da budu maksimalno oprezni i obazrivi', kazao je Plenković.

'Vrijeme volonterskog rada će ovih dana prerasti u osmišljeni sustavni pristup stvarima kroz formiranje sektora unutar udreda za izgradnju gdje smo osigurali prostorne, tehničke i ljudske potencijale', kazao je pak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

  • +13
Sastanak Vlade i predstavnika Grada Zagreba oko potresa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ovu utakmicu ćemo dobiti i ostat će iznad vode oni koji budu imali snage, dobrote, razboritosti, strpljenja, solidarnosti i zajedništva', kazao je Bandić, osvrnuvši se i na press konferenciju za vikend ispred staračkog doma koja je izazvala reakcije. Bandić je ustvrdio kako su novinari rekli da tamo ima zaraženih covidom-19.

'To što se jučer dogodilo je neoprostivo. Ja sam radonačelnik zna što mu je obveza i odgovornost i prvi poštuje zakonske propise', rekao je. Podsjetimo, Bandić je jučer sazvao press konferenciju, no na mjesto događaja stigla je i policija koja je razdvajala novinare da se drže razmaka.

  • +11
Vatrogasci u Zagrebu osiguravaju zgradu oštećenu u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Plenković, na upit novinara, nije mogao reći kolika je zasad ukupna šteta, kazavši da se sve prvo treba provjeriti i onda izračunati. 'Bilo bi prajnje pretenciozno u javnost izlaziti s nekom brojkom. Ovo što sam ja osobno vidio, štete su ogromne', rekao je Plenković.

Bandić je rekao da smo '90-tih prisegli na višestranačje i privatno vlasništvo. 'Grad će obnoviti svoju imovinu, država svoje, a vlasnici svoje', rekao je. Ponovio je da ne može dirati privatnu imovinu.

Izbjegavao je odgovor na pitanje je li nakon 20 godina upravljanja gradom sposoban obnoviti štetu. 'Samo dvije rečenice za one kojima mogu obajasniit, za one koji se daju krstit. Ovo će trajati između osam i deset godina, a razlog zašto se to dogodilo je neulaganje i ne održavanje vlastite imovine. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Oni koji su ulagali su u redu, oni koji nisu ulagali, nisu u redu', rekao je i dodao da razmišlja kako u gradske stanove smjestiti ljude jer neće moći dugo ostati u studentskom domu.

Novinari su ga pitali što je sa školama čiji je osnivač grad, poput Gimanzije Tituša Brezovačkog, no Bandić je odbio odgovoriti je li grad trebao ulagati u obnovu tih zgrada prije potresa.

  • +3
Oko zagrebačke katedrale postavljena zaštitna ograda Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

'Ja sam ulagao više u škole nego svi moji prethodnici zajedno', rekao je.

'Imamo malo manevarskog ili nikakvog prostora', rekao je Bandić i naglasio da nas sve tek čeka posljedica koronavirusa - gospodarski virus. 'Mi ćemo plaću imati za travanj, a za svibanj nisam siguran', rekao je i objasnio da misli na proračun Grada.