SASTANAK S ČOVIĆEM

Plenković došao u Mostar osluhnuti kako su tamošnji Hrvati osjetili presudu

04.12.2017 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković stigao je u Mostar u ponedjeljak navečer gdje će boraviti i u utorak.

S predsjedavajućim Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ-a BIH Draganom Čovićem je upalio  svijeću i pomolio se na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru te se pozdravio s braniteljima koji su se tamo okupili, javlja Dnevnik.ba.

Plenković je kazao da je u Mostar došao osluhnuti kako su tamošnji Hrvati osjetili presudu u Haagu prošlog tjedna u kojoj je na dugogodišnje zatvorske kazne osuđen kompletan političko-vojni vrh bosanskohercegovačkih Hrvata iz vremena rata u BiH.

'Razmotrit ćemo okolnosti nakon presude Haškog suda i na koji način Hrvatska može pomoći Hrvatima i BiH', kazao je Plenković. Naglasio je da Hrvatska stoji uz Bosni i Hercegovinu i Hrvate u BiH da  budu ravnopravan narod u toj zemlji. Kazao je kako će cjelovitiji uvid o tome imati sutra nakon sutrašnjeg sastanka s Čovićem i čelnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Čović je kazao da će s hrvatskim premijerom razgovarati i o presudi i drugim pitanjima važnim za Hrvate u BiH.

  • +3
Plenković u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica ’93" Josip Držnjak premijeru Plenkoviću ukazao je na zločin počinjen u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, gdje su 1993. u akciji Armije BiH ubijena 33 hrvatska civila te kako za taj zločin nitko od nalogodavaca nije odgovarao.

Podsjetimo ranije tijekom dana Plenković je izjavio da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki, ali je nezadovoljna nekim njezinim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

Zapaljene svijeće na Trgu bana Jelačića za preminulog generala Praljka Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak