posjet rijeci

Plenković: Curenja informacija je bilo ranije, u slučaju Janaf sve je bilo dobro organizirano od strane policije i DORH-a

29.09.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković posjetio je brodogradilište 3. maj u Rijeci i tom je prilikom odgovarao na pitanja novinara.

Komentirao je mogući odlazak BAT-a i gašenje tvornice duhana u Kanfanaru. 'Kad je BET kupio tvornicu postojala je klauzula da neće napustiti Hrvatsku u periodu od 5 godina. Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić vodi razgovore s BAT-om, a i ja sam prije par mjeseci bio u Kanfanaru. Naša želja je da pronađemo rješenje s kojim ćemo biti zadovoljni. Posebno je važno da tvornica u Kanfanaru koja koristi proizvođače duhana uglavnom iz Virovitičko-podravske župnije i ima bitan značaj za hrvatsko gospodarsto..... mislim da ćemo u razgovorima omogućiti da BAT ostane na neko duže vrijeme. U cilju nam je rješenje koje će ih usidriti u Istri', kazao je Plenković.

Progovorio je o jučerašnjem sastanku s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. 'Sastanak je prošao jako dobro, cilj politike vlade je razvijati skladne i dobre odnose s BIH. Mi smo upućeni na njih i oni nas. Razmotrili smo niz tema, smatramo da se trebamo baš sada držati i duha i slova Daytonskog sporazuma, a to znači da predstavnici sva tri naroda moraju biti zastupljeni na način da su legitimni predstavnici tih naroda. Nije u redu da jedan narod drugom bira predstavnika. To sam jasno rekao', kazao je Plenković.

Komentirao je i sazivanje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Plenković je rekao da od afere Janaf i curenja informacija u toj aferi, ozbiljnije curenje informacija bilo ono u aferi SMS te u slučaju Josipe Rimac. 'Ovdje je to bilo jako dobro organizirano od strane policije, odnosno USKOK-a i DORH-a', rekao je Plenković.

Upitan o spekulacijama da će Tomislav Ćorić biti smijenjen, kazao je da mu je to 'prva vijest'.

Što se tiče suđenja u aferi dnevnice na kojem je danas Sandra Zeljko svjedočila kako su joj Plenković i Božinović preporučili odvjetnika, premijer je pojasnio da je na početku afere Dnevnice Zeljko, koja je tada bila tajnica u Vladi, bila u šoku i kada su je pitali što se događa i kada je bilo jasno da treba biti ispitana, da su joj rekli da se konzultira s odvjetnicima.