ODGOVOR NA KRITIKU

Plenković o Milanoviću: Vidi se iz aviona da se on stabilizirao

28.09.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na novi niz kritičkih ocjena predsjednika Zorana Milanovića povodom afere Janaf, osobito njegovu izjavu da je on stabilniji od premijera s obzirom da nije nasrtao ni na koga u Saboru

'Vidi se iz aviona da se on stabilizirao', rekao je Plenković.

'Mislim da se moramo vratiti glavnoj temi - neovisnost rada DORH-a i USKOK-a. Bilo tko, bez obzira na stranku i ime i prezime, mora odgovarati sukladno zakonu. Javnost i svi politički akteri polako trebaju shvatiti da nema nedodirljivih', rekao je Plenković.

Komentirajući generalno način komunikacije između Banskih dvora i Ureda predsjednika, odgovorio je da je pokušaj da se to svede na neku svađu pogrešan, jer to ne postoji.

'Postoji vrlo čvrst i jasan stav stabiliziranja, ako hoćete Vlade i mene, u borbi protiv korupcije, tome da sva tijela sukladno zakonu trebaju raditi svoj posao, i postoji nešto drugo. To je bit. Vrlo jednostavno', kazao je Plenković.

Na pitanje o budućem sastanku s Milanovićem, kaže da će jedini sastanak biti vezan za imenovanje veleposlanika.

  • +15
Zoran Milanović na obilježavanju Dana grada Donjeg Miholjca Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Po pitanju uvođenja sigurnosnih provjera ministara, rekao je da će Vlada sagledati cijeli kontekst i sve što se može prevenirati bit će napravljeno.

Upitan za ratne zločine, povodom današnje komemoracije u Varivodama, rekao je da je sve teže naći svjedoke i dokaze s obzirom na protok vremena, no i policija i specijalizirano državno odvjetništvo i dalje radi na tome jer ratni zločini ne zastarijevaju.

Dodao je da se u svakom službenom razgovoru sa Srbijom inzistira na dodatnim informacijama o nestalima.

  • +7
Andrej Plenković i Milorad Pupovac na komemoraciji ubijenim srpskim civilima u Varivodama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uoči večerašnjeg dolaska Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u Banske dvore kazao je da je Izetbegović utjecajan čovjek te se nastavlja dijalog o budućnosti BiH i položaju Hrvata. 'Nije dobro da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti BiH', poručio je Plenković.

Povodom dolaska američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Dubrovnik, izjavio je da je Vlada uvjerena da je sada - a rok istječe za dva dana - ispunjen preduvjet za ukidanje američkih viza za Hrvate, s obzirom na manje od tri posto odbijenih zahtjeva za vizu. Razgovarat će se i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što željno iščekuju osobito Hrvati koji žive u SAD-u, a između ostalog bit će riječi o atmosferi u SAD-u uoči predsjedničkih izbora, najavio je Plenković.