O AKTUALNOSTIMA

Plenković: 'Prvi Rafalei stižu u Hrvatsku na proljeće'

02.10.2023 u 18:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković ponovio je u utorak da je cilj najavljene porezne reforme porezno rasterećenje najugroženijih i rast neto plaća građana

'Ideja je da se ide na rasterećenje najugroženijih, onih koji imaju najniže plaće, tako da se povećaju neto plaće građanima', izjavio je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Nakon što paket bude dovršen, prvo čitanje u Saboru biti će prije ljetne stanke, a drugo čitanje na jesen kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024., najavio je.

Podsjetio je pritom da je Vlada rasteretila hrvatske građane i gospodarstvo u više krugova poreznih reformi za više od 11 milijardi kuna, kao i da su prihodi županija, gradova i općina od 2017. ukupno narasli za 11 milijardi kuna, prenosi N1.

Naglasio je pad stope inflacije, smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, revidiranje naviše projekcija rasta za ovu godinu, suficit u proračunu za 2022., zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, rast prosječnih plaća na 1.100 eura neto.

Na kritike oporbe da je riječ o predizbornom potezu, Plenković je odgovorio da se cijela njihova retorika na to svodi već godinu dana. 'Ta teza je duboko smiješna, osobito kada se vidi konzistentnost naše politike u poreznim rasterećenjima, te u jačanju fiskalne i funkcionalne decentralizacije lokalnih jedinica', poručio je i dodao da taj narativ jednostavno ne stoji.

Za početak lipnja Plenković je najavo i veliki sastanak sa županima te izrazio uvjerenje da će na kraju svi podržati zakonske promjene koje će omogućiti veće plaće. Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o sutrašnjem obilježavanju 25. obljetnice smrti ratnog ministar obrane Gojka Šuška, te brojnim aktualnostima proteklih dana, izvijestio je.

O novim avionima

'Danas je važan dan, kad je prvi hrvatski Rafale postao naše vlasništvo. U Francuskoj su naši piloti, tehničari i ostali. Ta naša odluka jedna je od najvažnijih političkih odluka u vezi vojske u proteklih 25 godina, nakon rata', istaknuo je Plenković.

Ta je odluka, podsjetio je, donesena još u prvom mandatu njegove vlade, realizirana je u drugom, a tih 12 višenamjenskih borbenih aviona u strateškom smislu mijenjaju karakter obrambenih sposobnosti hrvatske vojske i hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

O dinamici dolazaka Rafalea rekao je da je sve prema planiranom. Dodao je da napreduje izgradnja infrastrukture. 'Obići ćemo izgradnju uskoro, sve ide svojim tijekom, bit će na vrijeme. Prvi Rafalei će doći u Hrvatsku u proljeće', najavio je.

  • +19
Prvi hrvatski Rafale u rukama hrvatskih pilota Izvor: MORH / Autor: F.KLEN

'Možemo definirati dvije Hrvatske'

'Najednom se javljaju oni koji će ići tezom komentatora na jednoj TV da se sve događa stihijski i da se nastoje negirati postignuća u ovih sedam godina mandata. Da produbim tezu o dvije Hrvatske koju sam namjerno spomenuo u Gospiću… Dvije Hrvatske možemo ovako definirati. Jedna je oporbena koja inzistira na teškim uvredama i varira tezu o lopovima ili izdajnicima. Ovo izdajnici se odnosi na retoriku desnijih stranaka od nas koji ne mogu podnijeti da 2023. u demokratskoj Hrvatskoj HDZ koalira s manjinskim strankama, i još kad je to SDSS.

Ranije nije problem, nego baš sada. A nijedan komentator neće napisati kolumnu da to, recimo, nije u redu. Nitko neće staviti svoj potpis da se nekog naziva veleizdajnikom jer koalira sa zastupnicima manjina. To pokazuje ne samo jalovost, nego nepostojanje ideje u oporbi koji moraju zazivati DORH ili nas moraju vratiti u ratno razdoblje. Ta Hrvatska bi htjela prikazati da naša Vlada nije napravila ništa, a da ono što se dogodilo, napravio bi bilo tko. To je teška neistina i za mnoge nas uvreda. Na to nećemo šutjeti pa ćemo politički odgovarati svima. Ova ekipa s kojom imamo posla ne nudi nikakvo rješenje – ništa.

Podsjetit ćemo da nije do oporbe, nego do Vlade da je izgrađen Pelješki most. Zagreb i Banovina se ne obnavljaju zbog opozicije, a nas su napadali. Rasprava o kupnji Rafalea traje jedno 20 i nešto godina. Molio bih načelnika Glavnog stožera da kaže je li on zadovoljan, je li vojska zadovoljna time što je Vlada ojačala sposobnosti HRZ-a ili ćemo sad pred izbore slušati Milanovića treba li nam to i je li skupo. Ili Grbina trebaju li nam Rafalei. Jesu li nešto rekli ili glasali protiv? Ne, svi su bili za. I sad govore da je radi kampanje. To su te dvije Hrvatske. Afera plin za cent danas mi nije tema', ustvrdio je Plenković, prenosi N1.

O mirovinama i skupljanju političkih bodova na tu temu, rekao je: 'U našem mandatu mirovina je narasla 50 posto. Najavio je ministar Piletić nove izmjene zakona'. Rekao je da rukovanje Milanovića i Banožića nije vidio. O HEP-u kao utegu rekao je da - nema utega: 'Ovi koji su sanjali utege, zlurado su čekali da ne uđemo u Schengen jer vidim da dio vaših kolega oplakuje SDP'.