stiže borbeni zrakoplov

Predan prvi od 12: 'Avioni Rafale bit će bez premca u Europi'

02.10.2023 u 18:13

Bionic
Reading

U francuskoj bazi Monte-de-Marsan danas je održana svečana primopredaja prvog borbenog zrakoplova Rafale. Riječ je o prvom od 12 rabljenih Rafalea koje Hrvatska nabavlja od Francuske za oko milijardu eura - dva su dvosjeda i 10 jednosjeda.

U Francuskoj na primopredaji prisustvovali su ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, te izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem

Ministar obrane Mario Banožić je kazao da je danas veliki dan za Republiku Hrvatsku i Oružane snage i hrvatske pilote.

'Nakon što je vlada Andreja Plenkovića prepoznala potrebu ulaganja u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo učinjen je taj veliki korak ,posebno u diplomatskim odnosima s Francuskom , ali i u jačanju bilateralne suradnje po pitanju razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Naime, ovdje nije samo riječ o nabavci višenamjenskih borbernih aviona, ovdje je riječ o gradnji jedinih novih snaga, transferu znanja kojeg su naši piloti i tehničari uspješno usvojili u Francuskoj', kazao je Banožić.

Pohvalio ih je na trudu i radu. 'Oni su bili ti koji, unatoč svim tim naporima koje je vlada učinila kroz adiminstativno-financijske načine da pribavi avione , oni su učinili taj korak da avioni budu preneseni u Hrvatsku vojsku i budu na čast i ponos naših borbenih snaga', naveo je ministar obrane.

Predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić je kazao da je veliko zadovoljstvo biti na primopredaji prvog hrvatskog Rafalea. Istaknuo je da je ovo rezultat odlučnosti vlade premijera Plenkovića da osigura modernizaciju hrvatske vojske i hrvatskog zrakoplovstva i da dosegnemo razinu sigurnosti koju Hrvatska do sada nikad nije imala u povijesti.

Zvonimir Frka Petešić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

'Meni kao supredsjedatelju višeresornog povjerenstva, koji je četiri godine radio na procesu selekcije i nabave ovog zrakoplova, je posebno zadovoljstvo jer je ovo ostvarenje zadaće. Hrvatska dobiva izuzetno moćnu i veliku sposobnost projekcije sile', kazao je Frka Petešić.

Potom je dodao još nekoliko riječi.

'Rafalei će biti bez premca u Europi i prostoru između Njemačke i Grčke i Italije i Rusije. Siguran sam da bi heroji Domovinskog rata, Marko Živković, Mirko Vukušić i Rudolf Perišin danas bili izrazito ponosni i sretni', poručio je predstojnik.

  • +19
Prvi hrvatski Rafale u rukama hrvatskih pilota Izvor: MORH / Autor: F.KLEN

Francuski general, inspektor francuskih Oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo gz Luc de Rancourt rekao je kako mu je bila iznimna čast surađivati sa Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom obrane. Poručio je kako je avion Rafale moćno i važno sredstvo pogotovo u aktualnim okolnostima promijenjenih sigurnosnih paradigmi izazvanim ratom u Ukrajini.

Posebno je pohvalio hrvatske pilote i tehničare na trudu i sjajnoj obuci koju u Francuskoj provode zajedno sa kolegama iz francuskog ratnog zrakoplovstva.

U sklopu svečanosti primopredaje održan je prikaz sposobnosti francuskih VBA Rafale te su razmjeni službeni pokloni. Ministar Banožić od francuske strane dobio je maketu VBA Rafale sa hrvatskim oznakama, a francuskom generalu Rancourtu ministar je poklonio uokvirenu pilotsku kapu i pilotski znak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.