PREGOVORI O PLAĆAMA

Plenković: Bez kvalitetnog obrazovnog sustava nismo kompetetivni

05.09.2019 u 20:07

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da bez kvalitetnog obrazovnog sustava ne možemo biti kompetetivni, a što se tiče zahtjeva obrazovnih sindikata za povećanjem koeficijenata složenosti poslova rekao je da Vlada želi izaći u susret koliko može

"Razumijem odgovornost i značaj rada učitelja i profesora za hrvatsku budućnost i djecu te za činjenicu da ako nemamo kvalitetan obrazovni sustav, ne možemo biti kompetetivan ekonomski akter ni kao pojedinci, niti kao društvo, niti kao država. Isto tako želimo ići u susret onoliko koliko možemo", rekao je premijer ispred Banskih dvora.

Vlada odlučuje prema onome što omogućuje rast BDP-a, čak i više od toga, istaknuo je Plenković te najavio da će Vlada, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napraviti analizu i obrazovnim sindikatima dati određene sugestije i prijedloge.

Istaknuo je da je današnji razgovor s predstavnicima sindikata kontinuiran dio socijalnog dijaloga te podsjetio da su u mandatu ove Vlade već digli osnovicu plaća u državnom i javnom sektoru za više od 11 posto.

Upitan smeta li ga što je ministrica Divjak stala na stranu sindikata, odgovorio je da je Vlada kolektivno tijelo i sve odluke koje donosi izglasa jednoglasno.

"Očekujemo od svih članova Vlade da se ponašaju timski, kolegijalno i da vode računa o tome što je realno i što se može", poručio je.

Plenković: Svaki slučaj nasilja sankcionirali smo i na stranačkoj razini

Što se tiče slučaja bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i aktualnog predsjednika Autokluba Siget Damira Škare, kojemu je zbog silovanja i spolnog uznemiravanja zaposlenice tog autokluba određen jednomjesečni istražni zatvor, Plenković je rekao da osuđuje svaki oblik seksualnog i obiteljskog nasilja.

  • +11
Učitelji i nastavnici prosvjeduju na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetio je da su u izradi izmjene zakona koje će ubrzati takve postupke i postrožiti kazne. Dodao je i da će o Škarinom stranačkom statusu odlučiti tijela HDZ-a. 

Na tvrdnju novinara da niti jedna hrvatska stranka nema toliko problema s nasilnicima i pojedinačnim ispadima kao HDZ kojemu statistika ne ide u prilog, Plenković je uzvratio da on ne govori o statistici, već o tome da su svaki slučaj nasilja osudili i sankcionirali i na stranačkoj razini.

"Nemam uvide u to što tko radi u svom privatnom životu niti to mogu znati", dodao je.