PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A

Plenković: 'Kršitelj Ustava je politička kukavica. Nemam se s kim sučeljavati'

02.04.2024 u 16:50

Bionic
Reading

Održana je sjednica šireg predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o izbornoj kampanji. Nakon sjednice premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare

Na početku se premijer dotaknuo hrvatskog BDP-a te istaknuo kako smo 'dostigli Mađarsku koja je ušla u EU prije punih devet godina'. Dodao je da će podići prosječne mirovine na najmanje 760 eura, obećavši pritom i da će Hrvatska ući u OECD za točno dvije godine.

  • +6
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

'Atmosfera je pozitivna. Imamo odabir koji je pred hrvatskim biračima - nastaviti s povjerenjem nama ili riskirati pa dati povjerenje Grbinu koji je abdicirao prije izbora - ovima koje okuplja 'Kršitelj Ustava'', rekao je Plenković, referirajući se na predsjednika Zorana Milanovića, kojeg je nazvao političkom kukavicom jer nije dao ostavku. 'Nemam se s kim sučeljavati', dodao je.

'Stabilnost, pouzdanost, sigurnost, spremni smo na sve izazove. Veselimo se još jednoj kampanji, siguran sam da će odabir hrvatskih građana biti mudar', rekao je te opet ponovio kako je ozračje pozitivno.

Kaže da je bio i protiv Mostovog imenovanja Tihomira Oreškovića za premijera. 'Ne može biti premijer netko tko nije išao na izbore po izvorni mandat', rekao je.

Plenković o ženama na listama Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec/Pixsell

'To je smijurija', kazao je za Grbinov potez prije dva tjedna, kad je govorio da je premijerski kandidat, a potom na presici rekao da tu poziciju prepušta Milanoviću.

Napao je i stranku Možemo!, rekavši da se oni trebaju baviti Zagrebom i zapitati se zašto Zagrepčani plaćaju najveći porez na dohodak.

Na pitanje kako komentira Milanovićevu izjavu da će zabraniti prelete Rafaea iznad Zagreba rekao je da misli da Milanović neće još dugo biti predsjednik.

'Mislim da ovakvog kršitelja ustava više nitko ne želi vidjeti. Ništa nije napravio, učinak mu je mizeran', rekao je te dodao da je Milanovićeva uloga u nabavljanju Rafalea nikakva.

Na pitanje novinara o malom broju žena na listama, Plenković je rekao da je to redundantna tema.

'Više je HDZ imao zastupnica nego pet-šest ostalih stranaka. Ta teza ne stoji, žene u stranci daju ogroman doprinos. Za razliku od malih stranaka, HDZ je velika, snažna, utjecajna stranka koja ima teritorijalnu prisutnost diljem Hrvatske i nije jednostavna vježba doći do takvog broja kandidata', rekao je.