BEDARE, KUME!

Playstation 4 vjerojatno neće podržavati UltraHD

09.11.2010 u 11:45

Bionic
Reading

Tužne vijesti stižu iz tabora analitičara novih tehnologija. PlayStation 4 vjerojatno neće podržavati novu generaciju HD-a

Da, dragi naši... Izvucite rupčiće i pripremite se za naricanje. Prema nedavno objavljenom članku na stranici Ps4sony.net, sljedeća generacija visoke definicije ima jako male šanse pojaviti se na novoj generaciji konzola. Pod novom generacijom ne mislimo na zastarjela tandrkala Xbox 360 i Playstation 3. O ne, mi ovdje putujemo u neizvjesnu budućnost i govorimo o Xboxu 720 i Playstationu 4.

 

Naime, stvar kod Ultra HD-a je u tome što reproducira rezolucije do šesnaest puta veće nego trenutni full HD prikaz. Što ovo znači je da na Ultra HD ekranima govorimo o vrtoglavih 7.680x4.320 piksela. Što se zvuka tiče, tu isto postoji kvantni skok s polugluhih 7.1 sustava na one koji mogu podržavati supersonični 22.2 set (da, dva subwoofera i 22 satelita).

 

Glavni keč je da među ostalim ovdje postoji svojevrsni problemčić vezan uz kapacitet medija potrebnih za pohranu sadržaja. Naime, 18-minutni klipić u ultraHD-u zauzima oko 3,5 terabytea. Nadalje, trenutni prototipovi Ultra HD ekrana troše količinu struje dovoljnu za opskrbljivanje jednog kućanstva. Upravo zbog ovoga, glasine o PlayaStationu 4 koji odlučno tjera igre u Ultra HD rezoluciji su (barem sada) kompletna patka. Dapače, rekli bismo da do 2016. nećemo vidjeti ništa približno praktičnoj primjeni Ultra HD-a, a kamoli kućnu konzolu.

 

Uredništvo Gamereporta u trenutku spoznaje da Playstation 4 nije u Ultra HD-u