NAPADI NA CIVILNO DRUŠTVO

Platforma 112: U Hrvatskoj se normalizira isključivost

10.12.2017 u 13:18

Bionic
Reading

Uloga civilnog društva u demokraciji trebala bi biti da, zajedno s medijima, čuva demokratske vrijednosti i poziva na poštivanje svih ljudskih prava. U Hrvatskoj danas, međutim, sustavno zazivanje progona neistomišljenika koji rade na zaštiti temeljnih ljudskih prava svih građana jasno doprinosi padu u iliberalnu demokraciju, rečeno je u nedjelju na konferenciji za medije Platforme 112.

Konferencija za medije na temu 'Napadi na civilno društvo u Hrvatskoj' je održana povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Huškačke poruke koje se posljednjih godina šalju u javnost s političkih govornica dovele su do društvene atmosfere u kojoj se normalizira isključivost, a pravni sustav se može iskorištavati za dodatne pritiske na slobodu govora i javno iznošenje kritika, navodi se u priopćenju Platforme 112. 

Nakon 27 godina poticanja kritičkog razmišljanja, propitivanja, javnih rasprava i razvoja aktivnog građanstva o raznim okolišnim pitanjima, Zelena akcija dovedena je u dosad nezabilježenu situaciju gušenja slobode govora. Sada se, pritiscima putem suda, namjerava spriječiti slobodnu javnu raspravu o jednoj investiciji, pod okriljem tobožnjeg vrijeđanja prava osobnosti, navode u objavi za javnost.

Nezabilježen je primjer, smatraju, da „investitor“ ili bilo tko drugi zahtijeva od suda da udruzi ili bilo kome drugom, zauvijek zabrani vrijeđanje prava osobnosti, a da pod time misli na bilo kakvu kritičku evaluaciju projekta, javno izlaganje i komentiranje. Istovremeno, i saborska govornica se iskorištava za difamaciju neistomišljenika iz civilnog društva. 

  • +9
Konferencija za medije Platforme 112 "Napadi na civilno društvo u Hrvatskoj" Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Također, slobodno odlučivanje žene o trudnoći i rađanju i rodna ravnopravnost glavna su meta napada koje vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu kako bi zaštitile vrijednosti koje one smatraju “ugroženima”. Međutim, zdravlje i dobrobit žena ugrožava se upravo stigmatizacijom, javnim sramoćenjem i blaćenjem aktivista/inja i liječnika/ca koji/e pružaju medicinsku skrb ženama prilikom prekida trudnoće, kao i akcijama pred bolnicama i proširenim prizivima savjesti u medicini na koje javno-zdravstveni sustav nema odgovora, smatraju u Platformu 112.

 Na konferenciji za novinare govorit će Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije, Sanja Cesar iz Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i Vesna Teršelič iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.