PLATFORMA 112

'Stranke i kandidati moraju se odrediti prema vrijednostima liberalne demokracije'

15.07.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112 u petak su predstavile svoje zahtjeve strankama i kandidatima uoči rujanskih izvanrednih parlamentarnih izbora, od kojih očekuju da se jasno i nedvosmisleno odrede prema temeljnim vrijednostima liberalne demokracije, odnosno da jasno kažu koliko su spremni štititi i razvijati demokratski politički poredak i pluralno, demokratsko i tolerantno društvo

Organizacije civilnog društva ističu da preduvjet za preuzimanje vlasti za sve političke opcije i kandidate treba biti njihova jasno artikulirana i dokazana namjera da razvijaju politička prava svih građana (položaj svih manjina, sloboda mišljenja i javnog izražavanja, sloboda novinarskog izražavanja, priznavanje uloge civilnog društva), socio-ekonomska prava (obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, stambena politika, upravljanje javnim dobrima, zaštita okoliša, održivi razvoj) te demokratski način obnašanja vlasti.

Potonje, naglašavaju, uključuje poštivanje principa dobre vladavine - otvorenost vlasti za uključivanje građana u procese donošenje političkih odluka, transparentnost, antikorupcijske politike i preuzimanje političke odgovornosti.

One političke stranke i nezavisne kandidate koji prihvaćaju navedene principe pozivaju da se izjasne o 47 zahtjeva koje su podijelili u četiri područja - poštivanje ljudskih prava, suzbijanje diskriminacije i nasilja u društvu; zaštita ekonomskih i socijalnih prava građana putem zaštite javnih i prirodnih dobara; demokratski način obnašanja vlasti te suupravljanje EU-om prema principima liberalne demokracije, solidarnosti i socijalne pravde.

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković na konferenciji za novinare istaknula je da se ovi zahtjevi u odnosu na zahtjeve uoči prethodnih parlamentarnih izbora razlikuju po tome što su značajno unaprijedili isticanje vrijednosti liberalne demokracije, 'stvari za koje smo naivno bili uvjereni da su u Hrvatskoj prihvaćeni, ne samo na razini institucija i stranaka već i političke kulture'.

'U zadnjih šest mjeseci vlasti na odlasku imali smo prilike vidjeti da se i te temeljne vrijednosti liberalne demokracije dovode u pitanje i stoga smo u zahtjevima s kojima sada izlazimo pred stranke i kandidate imali potrebu više istaknuti te elementarne vrijednosti liberalne demokracije - poštivanje prava drugih, isticanja kvalitete upravljanja na demokratski način, uključivanje građana u procese na vrijeme, s pristupom informacijama, planovima i konkretnim idejama koje bi vlast trebala provoditi', naglasila je.

Platforma će, najavila je Berković, svoje zahtjeve uputiti i samim strankama te očekuju da se o njima izjasne, kao i o tome kakve točno programe i s kojim ljudima se planiraju predstaviti javnosti. Tjedan dana prije izbora organizirat će i sučeljavanje.

Očekuju, kaže, da i mediji izvršavaju svoju ulogu demokratsko odgovornih aktera u predizbornoj kampanji, te da organiziraju sučeljavanja i informiraju građane kakvi su programi i prijedlozi samih kandidata. 'Novinarima treba dati priliku da propituju i postavljaju pitanja tim političarima i da građani u konačnici mogu izaći informirani i odgovorno donijeti svoje odluke', poručila je.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije naglasio je da je primarni zahtjev Platforme 112 prema svim opcijama koje će izaći na rujanske izbore pitanje jesu li spremni vladati u Hrvatskoj na način da ne krše temeljna ljudska prava i slobode.

Poručio je političkim opcijama 'koje žele vladati na način da smanjuju prostore slobode u Hrvatskoj' da razmisle o svojoj kandidaturi jer to su načini vladanja koje, kazao je, vežemo uz neke totalitarne režime.

Poručio je i da se građanima ne servira lažna dilema ili slobode ili ekonomija i gospodarski rast. 'Jedino i ljudska prava i dobra ekonomija u paketu mogu pomoći ovoj zemlji i to će biti naša očekivanja od svih kandidata na predstojećim izborima', dodao je Bosanac.

Programski direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel rekao je i da će Platforma 112 inzistirati na tome da se politika vrati građanima i da ih se ne odbija od toga da budu politički članovi društva, kao i na tome da se prestane s manipulacijama o stručnosti kao glavnom preduvjetu da bi netko mogao voditi resor ili neko polje unutar ministarstva. 'Stručnjaci za politiku su političari i građani, nema drugih', poručio je.