AMBICIOZAN pothvat

Plan ministrice Divjak za predsjedanje Hrvatske EU-om: Od posjeta Rimcu preko svemira do učitelja budućnosti

23.10.2019 u 08:39

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja sastavilo je vlastiti plan aktivnosti u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Određeni su tematski prioriteti u području znanosti, istraživanja, svemira te obrazovanja, a među relevantnim događajima ističe se posjet velike ministarske delegacije s neformalnog sastanka Vijeća za konkurentnost pogonu Rimac Automobili u Svetoj Nedelji

Prema Akcijskom planu za pripremu i provedbu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, u prvoj polovici iduće godine na teritoriju Hrvatske očekivalo se održavanje i financiranje više od 180 događaja na europskoj razini, jasno ukazujući na potrebu 'temeljitog planiranja i precizne, učinkovite organizacije'. U međuvremenu, koordinator predsjedanja Gordan Markotić obznanio je da će samo u Zagrebu biti organiziran 161 događaj i da se zbog toga u gradu očekuje oko 35 tisuća noćenja i 14 tisuća službenih ručkova i večera.

Sudeći po planu aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), kao prvog takvog dokumenta tijela državne uprave u koji javnost stječe uvid, ministrica Blaženka Divjak pripremila je EU diplomatima i stručnjacima itekako zanimljiv sadržaj.

U svrhu provedbe Programa MZO-a u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a osnovana je posebna Koordinacija MZO-a, sastavljena od skupine za strateška pitanja te triju skupina za predsjedanje: za znanost, istraživanje i svemir; za obrazovanje te za organizaciju događaja u Hrvatskoj.

Obrazovanje

U području obrazovanja četiri su tematska prioriteta:

  1. Učitelji i nastavnici budućnosti – tema će se tretirati transverzalno, identificirajući vještine, znanja i kompetencije učitelja budućnosti na svim razinama obrazovanja, povezano s prioritetom Znanosti Poslovi budućnosti
  2. Mobilnost i cirkulacija mozgova, Erasmus+ – ideja je promicanje mobilnosti, ali i geografsko uravnoteženje (ujednačiti priljev i odljev mozgova u zemljama EU), naročito kroz programe poput Erasmusa+, ali i kroz platformu Europskih sveučilišta
  3. Novi strateški okvir suradnje za obrazovanje i osposobljavanje – ET 2030, razvoj Europskog područja obrazovanja
  4. Reforme obrazovanja i Europski semestar – Finsko predsjedanje 2019. tematizira investicije u obrazovanju, te okuplja ministre financija i ministre obrazovanja za jedan stol. Hrvatska će 2020. nastaviti s ovom tematikom, odnosno kvalitetnijem pristupu obrazovanja u Europskom semestru, s porukom da je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost i ulaganje u cjelokupno društveno blagostanje.

Od ukupno devet događaja u području obrazovanja, tri će se održati u Zagrebu, četiri u Šibeniku (u jednom tjednu), te po jedan u Splitu i Dubrovniku. Ističe se konferencija 'Učitelji i nastavnici budućnosti' krajem ožujka u Šibeniku, sa čak 350 sudionika.

  • +3
Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Znanost

U području znanosti dva su tematska prioriteta:

  1. Cirkulacija mozgova - glavni cilj razrade prioriteta je utvrditi kako postići pravednu, balansiranu i učinkovitu cirkulaciju mozgova u okviru novog europskog istraživačkog prostora (EIP). Prioritet će se prvenstveno adresirati u raspravama o politikama na ministarskoj razini te na pripremnim radionicama neposredno prije i tijekom razdoblja predsjedanja
  2. Poslovi budućnosti - prioritet će se sagledati u kontekstu uloge područja istraživanja i svemira u razvoju Industrije 4.0 te, posebno, doprinosa sektora svemira razvoju poslova budućnosti u čitavom nizu područja, odnosno rješavanju ključnih društvenih izazova. Osim adresiranja ovog prioriteta u okviru predsjedničkih konferencija i rasprava o politikama, Hrvatska planira zaključke vijeća koje će se raspravljati na Radnoj skupini za svemir.

Zakonodavne aktivnosti u području istraživanja i nuklearnih pitanja ovisit će o napretku ostvarenom tijekom finskog predsjedništva koje je u tijeku, dogovoru o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i ishodu Brexita. Tijekom hrvatskog predsjedanja, raspravlja se nastavlja o sljedećim aktima:

  • Obzor Europa: nastavak rada na dosjeima iz ovog legislativnog paketa za najveći program EU-a za istraživanje i inovacije (Obzor Europa), za koji je predloženo 100 milijardi EUR u razdoblju 2021.-2027.;
  • Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT): ovisno o napretku na dosjeu tijekom finskog predsjedništva, Hrvatska nastavlja pregovore o Uredbi i Strateškom inovacijskom programu
  • Program istraživanja i osposobljavanja Euratoma
  • Odluka o financiranju ITER-a - Međunarodnog eksperimentalnog termonuklearnog reaktora - u razdoblju 2021-27.
The ITER Vacuum Vessel - Where the Fusion Reaction Unfolds Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Partnerstva istraživača i istraživačke zajednice u relevantnim programima za istraživanje i inovacije te komplementarnom djelovanju zakonodavne aktivnosti u području svemira ovisit će o dogovoru o VFO-u i ishodu Brexita. Prvenstveno, riječ je o Uredbi o uspostavljanju Svemirskog programa, pri čemu hrvatsko predsjedništvo namjerava nastaviti rad na dosjeu za koji je u navedenom razdoblju predloženo 16 milijardi eura.

Od ukupno 16 događaja u ovom području, 10 će se održati u Zagrebu, dva u Splitu, a po jedan u Rijeci, Opatiji i Baškoj na Krku.

Ističe se neformalni sastanak Vijeća za konkurentnost (COMPET – Istraživanje) u veljači u Zagrebu, uz 120 sudionika - ministara s delegacijama. Planiran je posjet ministara pogonu Rimac Automobili, a Mate Rimac, kao jedan od najutjecajnijih hrvatskih inovatora i poduzetnika, bit će plenarni govornik, uz bivšeg povjerenika Europske komisije za istraživanje Philippea Busquina.

Izdvaja se i konferencija u području zdravlja 'Bolja budućnost za zdravo starenje – BFHA 2020' u travnju u Zagrebu, sa oko 300 stručnjaka iz Europe i ostatka svijeta. Ta konferencija u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar) adresirat će starenje kao jedan od najvažnijih izazova europskog društva. Rasprave će se se voditi iz perspektive regenerativne medicine, neuroznanosti i kliničke medicine, razvoja pametnih tehnologija i ekosustava za zdravo starenje te održivosti zdravstvenog sustava.

  • +25
Mate Rimac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Događaji u području svemira... u Hrvatskoj

Na 14. znanstvenoj GNSS (Globalni navigacijski satelitski sustavi) konferencija, u svibnju na otoku Krku očekuje se oko 200 sudionika diljem svijeta. Konferenciju organiziraju Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i Royal Institute of Navigation iz Londona.

Konferencija u području svemira 'Opažanje zemlje' i radionica EO4GEO (Innovative solutions for Earth Observation / Geoinformation training) održat će se u lipnju u Zagrebu, uz sudjelovanje 250-300 međunarodnih stručnjaka. Znanstvena konferencija fokusirana je na razvoj vještina i novih tehnologija u području svemira i geoprostornih podataka, a očekuje se dodatna promocija korištenja podataka sa satelita za razvoj novih proizvoda i usluga u Hrvatskoj u gotovo svim gospodarskim sektorima.