LIBIJSKI PAKAO

Plaćenicima Zoranu i Juri prijeti smrtna kazna

08.09.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Reporter Večernjeg lista na terenu je u Libiji i gradu Zoari u kojem su uhićena dva navodna Gadafijeva plaćenika iz Hrvatske. Jedan se zove Zoran, a drugi Jura, ali nisu imali dokumente kod sebe jer Gadafi plaćenicima oduzima sve dokumente kako ne bi mogli bježati, objasnio je pobunjenički zapovjednik grada Abu Kashas

Zarobljeni Hrvati odvedeni su u Tripoli na daljnje ispitivanje i sad su pod nadležnosti libijskog nacionalnog vijeća, izvijestio je reporter Večernjeg lista.

'Ja sam s njima razgovarao na engleskom jer odlično govore engleski, ali nisu htjeli reći iz kojeg su kraja Hrvatske', objašnjava Abu Kashas. Navodno su došli odmah nakon izbijanja sukoba i u početku su dobivali četiri tisuće eura mjesečno, a plaća im je trebala biti povećana za još tisuću eura, i to baš kad su pobunjenici ulazili u Tripoli. Tada su im obećani i stanovi, auti, zlatne poluge... Samo u gradu Zoari uhićeno je 150 plaćenika.

Za Zorana i Juru Libijci kažu da su pravi psi rata, nabildani i trenirani. Ako im se dokaže da su ubijali, bit će im suđeno po libijskim zakonima, što znači smrtnu kaznu, ako im se dokaže da su krivi, što je vrlo vjerojatno, smatra sugovornik Večernjeg lista.