drama u uljaniku

Plaća još nema, kreće posljednji krug mirenja: Dosta nam je obećanja!

21.08.2018 u 10:10

Bionic
Reading

Zadnji je dan za isplatu plaća za 4.500 radnika Uljanika kako bi se spriječio štrajk najavljen za srijedu ujutro. Posljednje mirenje Uprave Uljanika i sindikata najavljeno je za danas u 13 sati

Sindikalist Veljko Todorović, iz Sindikata metalaca kazao je u utorak ujutro za N1 da se radi na procesu mirenja. 'Taj smo proces po zakonu započeli, jer plaća kasni. Jučer smo dobili nagovještaje da Uprava pokušava naći rješenja za isplatu plaća. Danas popodne bismo možda trebali znati i datum isplate, sad je to još uvijek nepoznanica, vidjet ćemo na sastanku koji se danas održava u Puli. Uvjeti za štrajk se stječu sutra - mi želimo konkretne datume isplate, obećanja smo se naslušali i dosta nam ih je', kazao je Todorović.

Sastanak Uprave pulskog Uljanika s predstavnicima strateškog partnera, sindikata, te lokalne vlasti i saborskih zastupnika iz Istre, održan u ponedjeljak, završio je bez rezultata. Na sastanku u ponedjeljak su bili predsjednik Uprave pulskog Uljanika Gianni Rosanda, predstavnik Kermas energije Danka Končara, strateškog partnera Uljanika, Željan Horvat, svi saborski zastupnici iz Istre, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici triju najveća sindikata u Uljaniku.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavio je nakon sastanka u ponedjeljak kako, nažalost, još nema rješenja za isplatu plaća za četiri i pol tisuće zaposlenika Uljanika.

Uljanik platforma Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako drži da je interes Republike Hrvatske očuvati brodograđevnu djelatnost.

'Danas je situacija u jednom prijelom trenutku, ali vjerujem da će angažman premijera i resornih ministarstava uroditi plodom, kako bi se iznašlo kratkoročno rješenje, isplatila plaća i dobavljači kako bi se mogao nastaviti proces dovršetka ugovorenih brodova', kazao je Miletić.

Proces mirenja u brodogradilištu Uljanik pokrenut je zbog neisplate plaće, a koja je prema Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu.