posrnulo brodogradilište

Slamka spasa za Uljanik: CERP kao suvlasnik koji će osigurati radničke plaće?

21.08.2018 u 09:21

Bionic
Reading

Još se traga za modelom financijske pomoći posrnulom pulskom Uljaniku. Kao mogući suvlasnik u priču bi mogao uskočiti Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP)

CERP bi mogao uskočiti kao suvlasnik Uljanika, odnosno kao netko tko bi pozajmicom štitio udio koji predstavlja u kompaniji, a to je nešto više od deset posto dionica ovoga brodogradilišta koje imaju država i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), piše Glas Istre.

Jedan je to od modela financijske pomoći posrnulom Uljaniku za kojim se intenzivno traga kako bi se osigurala isplata srpanjskih plaća za 4400 radnika ovoga brodogradilišta koji su pred štrajkom. Uz HBOR, kako neslužbeno doznaje Glas Istre, jedna od adresa na kojima se traži rješenje je i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Za HBOR je sporna namjena kredita s obzirom da državna banka potiče investicije dok bi CERP, prema pisanju Glasa Istre, u čitavu priču mogao uskočiti kao suvlasnik Uljanika odnosno kao netko tko bi pozajmicom štitio udio koji predstavlja u kompaniji, a to je nešto više od deset posto dionica Uljanika koje ima država i HZMO.

  • +7
Brodogradlište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

CERP je pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), osnovan s ciljem obavljanja stručnih poslova u okviru djelokruga i nadležnosti propisanih Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u državnom vlasništvu, a s obzirom da nije korisnik državnog proračuna, pomoć CERP-a se ne bi mogla smatrati državnom intervencijom.