KURDSKI SEPARATISTI

PKK ubio 15 turskih vojnika iz zasjede

07.09.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Kurdski militantni objavili su u nedjelju da su ubili 15 turskih vojnika u napadu na konvoj oklopnih vozila u jugoistočnoj Turskoj što bi mogao biti do sada najkrvaviji napad od propasti prekida vatre u srpnju

Broj žrtava nije mogao biti potvrđen neovisno ali je u televizijskoj izjavi predsjednik Tayyip Erdogan potvrdio da se napad dogodio u pokrajini Hakkari u blizini turskih granica s Iranom i Irakom.

U priopćenju objavljenom na internetu zabranjena Kurdistanska radnička stranka (PKK) je rekla kako su njezini gerilci napali iz zasjede konvoj u okrugu Yuksekova.

'U napadu s više strana poginulo je 15 vojnika, a u akciji je zaplijenjena veća količina oružja', rečeno je u priopćenju.

Od srpnja je u nizu smrtonosnih napada, kažu dužnosnici, do sada poginulo 70 pripadnika sigurnosnih služba i stotine militanata PKK-a.

PKK se već tri desetljeća bori protiv turskih vlasti za veću kurdsku autonomiju. Skupina je na popisu teroristički organizacija u Europi i Sjedinjenim Državama.

Dvije strane se međusobno optužuju za propast prekida vatre u srpnju čime su uništeni izgledi za postizanje trajnog prekida sukoba.

'Usvojit ćemo novu strategiju u borbi protiv terorizma (PKK-a). Odlučno ćemo nastaviti', rekao je Erdogan u svom obraćanju.