OGORČENI MAĆEŠIĆ

Pjesnik prijavio policajce za prekoračenje ovlasti

05.10.2013 u 19:13

Bionic
Reading

Pjesnik Milan Maćešić prijavio je dvojicu policajaca PU vukovarsko-srijemske za prekoračenje ovlasti, jer su ga, kako tvrdi, prošle subote pretukli i izvrijeđali u Privlaci kraj Vinkovaca

Maćešić je u današnjem priopćenju reagirao na tvrdnje vukovarsko-srijemske policije, koja je odbacila njegove i prozivke hrvatskog P.E.N. centra kojega je član, da je bio žrtva policijske brutalnosti i agresivnosti. Policija je u svom priopćenju prije tri dana istaknula kako je Maćešić, vozeći se u subotu navečer biciklom bez svjetala, u alkoholiziranom stanju ometao druge sudionike u prometu, nije imao dokumente, te je bio vulgaran prema policajcima koji su ga zaustavili, priveli do otriježnjenja te prekršajno prijavili.

'I da sam vrijeđao, bio vulgaran, dakako po njihovom viđenju i tumačenju vulgarnosti, sve dok fizički ne nasrćem na službenu osobu ona nema pravo čak niti mi uzvratiti uvredama, vulgarnošću kamoli me fizički zlostavljati. Lisice na ruke ako se opirem privođenju i – psihijatrija! Ili ćelija za zadržavanje radi otrežnjenja. I završena priča', ističe danas Maćešić.

Naglašava kako ga je policija, smatra li to potrebnim zbog njegova vrijeđanja i vulgarnosti, trebala prijaviti prekršajnom sucu 'i sudac neka presuđuje, a ne šaka'. Tvrdi i kako iz viđenja poznaje jednog od policajaca koji su ga tukli, te da njega obojica poznaju 'kako po čuvanju, tako i po viđenju (stariji)'.

'Međutim, u njihovom primitivnoj, skučenoj, poluobrazovanoj percepciji ja sam netko tko svojim intelektualno-kulturnim habitusom iritira njihovu evidentnu inferiornost te su, dočekavši napokon priliku, na meni iskalili sav svoj kako osobni tako i kolektivni bijes kaste koja bi po slovu demokracije trebala biti služinska, a ne vladajuća, diktirajuća, tj. diktatorska', ističe Maćešić u priopćenju.

Navodi i kako je prijave protiv dvojice policajaca poslao njihovoj policijskoj postaji Otok te ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.