showbiz i politika

Pitali smo SDP-ovce jesu li tražili dopuštenje Taylor Swift da im statira u kampanji. Odgovor je nevjerojatan

16.02.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Puno komentara ovih je dana izazvao SDP-ov promo spot na društvenim mrežama u kojem na subotnji prosvjed pozivaju građane uz pomoć, ni manje ni više, vjerojatno najveće zvijezde na svijetu u ovom trenutku - Taylor Swift. Otkud im uopće ta ideja, priupitali smo SDP

Na SDP-ovim društvenim mrežama ovih dana osvanuo je neobičan poziv na subotnji organizirani prosvjed oporbe, a u njemu glavnu ulogu igra megapopularna Taylor Swift. Na fotografiji koju su SDP-ovci stavili na svoje društvene mreže pjevačica nosi majicu na kojoj piše 'SHAKE HDZ OFF', čime se aludira na njezin veliki hit 'Shake it off' s albuma '1989'. Uz to, u pozadini svira upravo taj hit.

'Taylor Swift je globalno poznata po podršci lijevim opcijama. Aktivno se bori protiv MAGA pokreta te Donalda Trumpa. Ona nije jedan od celebova koji se sklanjaju od političkih tema, a mi smo uvjereni da Taylor Swift živi u Hrvatskoj, sutra bi bila na prosvjedu', pojašnjava za tportal voditelj SDP-ove kampanje Ivan Jozić.

Poručuje da je oglas sa Swift samo jedan od 15-ak oglasa, mini kampanja koje su posljednjih dana pustili, a sve su vrlo različite.

'Primarni cilj (i to je nadstranački cilj, vezano uz ovaj prosvjed) je da poruka 'Dosta je!' dođe do što većeg broja ljudi. Da sutra u 11 sati na Trgu svetog Marka građani u što većem broju pokažu svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u državi', kaže Jozić.

Iako smo SDP-ovce priupitali jesu li za korištenje njezinog lika i djela tražili i odobrenje same pjevačice, odgovor nismo dobili. Međutim u izbjegavanju kršenja autorskih prava u glavnoj oporbenoj stranci poslužili su se trikovima. Mediji su već pisali da je fotografiju koja prikazuje osobu vrlo nalik na Swift zapravo generirala umjetna inteligencija, a pozadinska muzika je ubrzana da bi se također izbjeglo kršenje autorskih prava.

Iako je ovo prvi put da je pjevačica korištena u političke svrhe u Hrvatskoj, njezinu popularnost te potencijal utjecaja na birače prepoznali su ne samo u SAD-u, nego i u Europi.

Tako je prije mjesec dana potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio da bi upravo Swift bila idealna osoba koja bi svojim pozdravom i porukom mogla utjecati da na ovogodišnje europske izbore izađe što više mladih.

Utjecaj na mlade birače za Swift nije ništa novo. Prošlog rujna pjevačica je potaknula svojih 272 milijuna pratitelja na Instagramu da se registriraju za glasanje na američkim izborima i, u roku od nekoliko sati, Vote.org je izvijestio o više od 35.000 registracija, što je skok od 23 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pomama za Taylor Swift

Zanimanje za Taylor Swift eksplodiralo je objavom datuma njezine posljednje svjetske turneje, The Eras Tour. Kako je pisao tportalov komentator Bojan Stilin, uoči objave datuma za južnoamerički dio turneje, predsjednik Čilea Gabriel Boric pisao je menadžmentu pjevačice s molbom da razmotri uključivanje njegove zemlje na mapu turneje. Isto je tražio kanadski premijer Justin Trudeau, ali i gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony, apelirajući na nastup Swift u glavnom mađarskom gradu kako bi oprao loš imidž države u svjetskoj javnosti koji stvara vlast Viktora Orbana svojim odnosom prema LGBTIQ+ populaciji. Navedeni kriterij – gay-friendly politika određene zemlje – u toj je mjeri bitan njezinom timu da je, osim Mađarske, s popisa zemalja eliminirana i Malezija

Tijekom svojih gotovo dva desetljeća karijere, Swift se zaplela u američku politiku i često bila središte vječnog kulturnog rata u toj zemlji, unatoč nekim ranijim pokušajima da ostane izvan političkih razgovora.

I ovih dana upravo je zbog politike tema burnih rasprava u američkim medijskim i političkim krugovima. Naime, prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Monmouth, čak 18 posto Amerikanaca vjeruje u teoriju zavjere da je baš Taylor Swift dio tajnog vladinog komplota kako bi se aktualnom američkom predsjedniku Joeu Bidenu pomoglo da pobijedi na predsjedničkim izborima.

  • +3
Taylor Swift na dodjeli Zlatnih globusa Izvor: Profimedia / Autor: Rich Polk / AFP / Profimedia

Većinu svoje karijere Swift je izbjegavala komentirati politiku, no to se promijenilo 2018., kada je javno podržala dvoje demokrata u Tennesseeju, saveznoj državi u kojoj posjeduje dvije kuće. Kako je i ovjekovječeno u dokumentarcu 'Miss Americana', kroz suze je svojim roditeljima objašnjavala zašto je protiv republikanske kandidatkinje Marshe Blackburn.

'Ona glasa protiv poštene plaće za žene, ona glasa protiv ponovnog odobrenja Zakona o nasilju nad ženama, koji nas u osnovi štiti od obiteljskog zlostavljanja i uhođenja', naglasila je Swift ovo potonje jer se tijekom karijere morala nositi s opsesivnim obožavateljima. 'Ona misli ako ste gej par ili čak ako izgledate kao gej par, da se treba omogućiti da vas izbace iz restorana. Govorimo o osnovnim ljudskim pravima. Ona ne zastupa nikakve ženske interese', bijesno je tada obrazlagala pjevačica.

Nakon što se tada politički outala, Swift je u nekoliko navrata u objavama na društvenim mrežama govorila o pravima žena, kao i LGBTQ+ zajednice, a 2020. javno je podržala Joea Bidena i Kamalu Harris u utrci za Bijelu kuću.