psihološka operacija

Među republikanacima se proširila bizarna teorija zavjere o Taylor Swift i Bidenu

14.02.2024 u 23:13

Bionic
Reading

Otprilike jedna trećina republikanaca kaže da vjeruje da je Taylor Swift uključena u tajne vladine napore da pomogne Joeu Bidenu da pobijedi na predsjedničkim izborima 2024. godine, pokazala je anketa objavljena u srijedu sa Sveučilišta Monmouth.

Apsurdna i neutemeljena teorija zavjere, koja je popularizirana u desničarskim medijima uoči Super Bowla, tvrdi da je odnos Taylor Swift s Travisom Kelceom, igračem ekipe američkog nogometa Kansas City Chief, izmislila vlada kao dio opsežne zavjere psiholoških operacija. Cilj navodne zavjere je da pobjeda Chiefsa u finalu prvenstva američkog nogometa u nedjelju Swift pruži još veći javni prostor s kojeg može podržati Bidena te tako u potpunosti promijeniti tok predsjedničke kampanje za izbore 2024. godine, piše CNN.

Super Bowl je najpopularniji i daleko najgledaniji sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama, aTaylor Swift megapopularna pjevačica u svjetskim razmjerima. Bolja platforma za slanje poruka ne postoji pa tako ima mnogo prostora i za teorije zavjere.

Iako je pop superzvijezda podržala Bidena uoči izbora 2020. i posljednjih godina poticala svoje obožavatelje da glasaju, nema činjeničnih dokaza koji bi poduprli teoriju zavjere koja je brzo prešla s ruba u javni diskurs.

'Navodna zavjera Taylor Swift PsyOp (psihološke operacije) ima temelje među značajnim brojem Trumpovih pristaša', rekao je u izjavi Patrick Murray, direktor nezavisnog Instituta za ankete Sveučilišta Monmouth.

Čak i mnogi koji za to nisu čuli prije nego što smo ih anketirali prihvaćaju ideju kao vjerodostojnu. Dobro došli na izbore 2024.', poručio je Murray.

Dok je nešto manje od polovice (46%) od 902 odraslih Amerikanaca ispitanih za potrebe ankete izjavilo da su čuli nešto o teoriji zavjere, jedan od pet odraslih Amerikanaca (18%) rekao je da vjeruje u zavjeru, a 32% republikanaca se složilo da je legitimna, pokazalo je istraživanje Monmoutha.

Značajno je, međutim, da 42% onih koji su rekli da vjeruju da je teorija zavjere istinita nisu čuli za nju prije nego što su kontaktirani za anketu, pokazujući ili pristranost prema predsjedniku ili sklonost teorijama zavjere.

  • +15
Taylor Swift na Super Bowlu Izvor: Profimedia / Autor: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Swift je tjednima napadana od strane glasnih zagovornika teorije, osobito utjecajnih ličnosti koje se zalažu za rubne MAGA ideologije, uključujući bivšeg kandidata za predsjednika Viveka Ramaswamyja, teoretičara zavjere Jacka Posobieca i desničarsku medijsku osobnost Bennyja Johnsona.

Uoči nedjeljne velike utakmice, bivši predsjednik Donald Trump pokušao je izvršiti pritisak na Swift, rekavši na svojoj platformi društvenih medija da će biti 'nelojalna' prema njemu ako odluči podržati Bidenovo predsjedništvo.

'Sviđa mi se njezin dečko Travis, iako je možda liberal i vjerojatno me ne podnosi!', napisao je Trump.