samo u nužnim slučajevima

Pitali smo HALMED koliko je ove i proteklih godina u Hrvatskoj potrošeno Ivermektina za ljude, evo što su nam odgovorili

24.11.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) bilježi rast potrošnje Ivermektina u Hrvatskoj, no naglašavaju - lijekovi koji sadrže ivermektin nisu odobreni za primjenu protiv bolesti COVID-19 na području EU-a

Još u ožujku ove godine HALMED, Agencija za lijekove i medicinske proizvode, prenijela je objavu Europske agencije za lijekove (EMA) koja je zaključila da dostupni podaci ne podupiru primjenu ovog lijeka za liječenje covida izvan okvira dobro kontroliranih kliničkih ispitivanja. Prema navodima EMA-e, Ivermektin u obliku tableta odobren je u Europskoj uniji za liječenje nekih parazitskih zaraza crvima dok su pripravci za kožu odobreni za liječenje kožnih bolesti poput rozaceje. Ivermektin je također odobren kao veterinarski lijek za primjenu protiv unutarnjih i vanjskih parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta.

Pitali smo HALMED koliko je proteklih godina potrošeno Ivermektina u Hrvatskoj, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

HALMED daje suglasnost za izvanredni unos lijeka ivermektin u obliku tableta za nužne slučajeve pojedinačnog liječenja (na liječnički recept) iz drugih država članica Europske unije u kojima je lijek odobren za liječenje određenih parazitskih zaraza crvima.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Prema podacima iz najnovijeg Izvješća o potrošnji lijekova u RH, u 2020. godini zabilježena je potrošnja od 76 kutija ivermektina (tablete 4x3mg). Za usporedbu, u 2019. godini potrošnja predmetnog lijeka iznosila je 52 kutije, a u 2018. godini 28 kutija. Dakle, prisutan je određeni rast u potrošnji, koja je općenito vrlo niska. Podaci o potrošnji lijekova u 2021. godini bit će nam dostupni sljedeće godine.

Lijekovi koji sadrže ivermektin nisu odobreni za primjenu protiv bolesti COVID-19 na području EU-a, a EMA do sada nije zaprimila nijedan zahtjev za davanje odobrenja za takvu primjenu. Preporuke EMA-e da se ivermektin ne koristi za prevenciju ili liječenje bolesti COVID-19 izvan okvira randomiziranih kliničkih ispitivanja dostupne su pod ovom poveznicom.

  • +48
Veliki prosvjed protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX