Pita od Gosn. Vrganja

Pita od Gosn. Vrganja

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Malo tijesta, malo vrganja, malo smjese k'o za quiche i pita vrganjuša je gotova! Divan brunch, ručak ili večerica. Uz čašu vina, malo zelenjave i duša i trbuščić pjevaju od zadovoljstva

Pita vrganjuša od ostataka tijesta koje sam umijesila za ostatke s vikend snimanja za Mrvicu. Dakle, ostaci ostataka :). Ali, ovo su jako fini ostaci s namirnicama prveklase tako da ih je veliki gušt bio smazat'.

Foto: Željka Klemenčić

Foto: Željka Klemenčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Kreativni nered sa snjimanja za Mrvicu ;)

Trebat će vam samo svježi vrganji kojih su prepune tržnice. Za šume nisam više sigurna, jer svakodnevno svjedočim prepunim košarama prijatelja koji stanuju blizu zagrebačkih ili okolnih šuma. Mnijem da su sve pobrstili ;).

Na placu ih se može naći za 40 ali i 80 kn kg. Pazite kod koga kupujete i koliko ćete love ostavit za par (komada 2) vrganja koji su vam potrebni za Pitu vrganjušu.

za tijesto

150 g pirovog brašna
100 g bijelog brašna
prstohvat soli
2 žlice muscovado šećera
125 g maslaca
2 žlice vode

za punjenje

1/2 šalice slatkog vrhnja
1/2 šalice jogurta
2 nasjeckana vrganja
2 jaja
1/2 šalice zrelog, izmrvljenog ovčjeg sira
šaka nasjeckanog peršina
prstohvat chillija
prstohvat papra
prstohvat soli
maslac
bućino ulje
2 nasjeckana režnja češnjaka
i srednje velika, nasjeckana glavica luka

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Umijesite tijesto. Razvaljajte ga i smjestite u kalup za pite. Ubacite u pećnicu na
15 minuta.

U međuvremenu na tavu bacite komad maslaca i nasjeckani češnjak i luk.
Pustite da se zastakle i dodajte malo peršina i suncokretovog ulja.

Izvadite tijesto iz pećnice i pustite da se ohladi.

Ubacite vrganje u tavu i pirjajte ih na laganoj vatri. Dodajte malo soli i papra.
Dok se vrganji krčkaju u posebnoj posudi umutite jaja sa slatkim vrhnjem, sirom, jogurtom i bućinim uljem.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Prelijte smjesu preko gotovih vrganja u tavi, promiješajte, dodatno začinite peršinom, soli i paprom. Smjesu prelijte preko tijesta u kalupu i ubacite u pećnicu na 30 minuta

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Izvadite pitu vrganjušu i pustite da se malo ohladi. Ako uspijete ;).
Konzumirajte uz čašu vina i malo

zelenjave (mi smo je jeli uz kuhanu raštiku i zelenu salatu)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!