SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

Piloti svjedočili o lošim komunikacijskim vezama

17.05.2011 u 18:48

Bionic
Reading

Svjedočenjem pilota zrakoplova Croatia Airlinesa te dvojice vojnih pilota helikoptera i kanadera na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca

Iz iskaza trojice pilota proizlazi da taj dan nisu najbolje funkcionirale veze na kornatskom području, a sva trojica su govorila i o svojim zadaćama u tijeku toga dana.

Pilot zrakoplova Croatia Airlinesa Dragutin Matić toga je kobnog dana, 30. kolovoza 2007, upravljao putničkim zrakoplovom na letu iz Zagreba u Zadar, kad je iznad Velebita čuo kako posada kanadera neuspješno pokušava stupiti u vezu sa zadarskom kontrolom leta. Prenio im je poruku kontrole leta da napuste Kornat i odu gasiti vatru u Vodice, a tada ga je pilot kanadera pitao je li siguran u to. Matić je također rekao kako mu se učinilo da njegov kolega nije bio zadovoljan tom zapovijedi.

Kopilot u kanaderu Josip Jandrić, koji je bio nad Kornatom i u zaleđu Vodica, kazao je da su vatrogasci na terenu tražili pojačanje u zračnim snagama i ljudstvu te ponovio iskaz iz istrage, u kojem je rekao kako mu je žao što nije mogao pomoći stradalim vatrogascima. 'Da smo znali gdje su vatrogasci, mogli smo im pomoći tako da na to mjesto bacimo sve vodene bombe, kao što smo već učinili u 42 navrata taj dan na Kornatu', rekao je kopilot Jandrić.

Na pitanje odvjetništva zašto su išli gasiti u zaleđe Vodica, Jandrić je rekao da su gasili požar u zaleđu Vodica i na Prokljanskome jezeru, a kako je taj dan puhalo neobično jak jugo, prioritet je bila obrana kuća, dodavši da ne zna jesu li te kuće tada bile nastanjene.

Ispitan je i vojni pilot Dalibor Ivelja, koji je na dan tragedije bio kapetan helikoptera, kazavši da su tek oko 18.30 sati dobili poziv da će ići na Kornate izvlačiti vatrogasce. Spominjali su se teško ozlijeđeni i poginuli.

Slavica je optužen za propuste u organiziranju gašenja požara na otoku Kornatu te za kašnjenje akcije spašavanja stradalih vatrogasaca.

Sutra će svjedočiti bivši ministar obrane Berislav Rončević te trojica članova HGSS-a, koji su prvi došli na mjesto nesreće i spašavali ranjene vatrogasce, a među njima i Stipe Božić