čudni kriteriji

Picula žestoko napao EU: Sa Srbijom počinjete pregovore o okolišu par dana nakon prosvjeda gdje se ekološke aktiviste nazivalo fašistima

16.12.2021 u 13:31

Bionic
Reading

Odluka Europske komisije da nakon nasilnih napada Vučićevih huligana na prosvjednike za zaštitu okoliša sa Srbijom otvori klaster pregovora o okolišu ne pomaže kredibilitetu EU, ocjenjuje europarlamentarac Tonino Picula

'Nije čest slučaj da kao o hitnom slučaju ugroze ljudskih prava raspravljamo o zemlji kandidatkinji za članstvo u EU. Međutim, trenutna situacija s ljudskim i radničkim pravima u Srbiji u potpunosti opravdava ovakav presedan', istaknuo je u današnjem govoru na plenarnoj sjednici hrvatski zastupnik Tonino Picula, voditelj Radne grupe za zapadni Balkan u Europskom parlamentu.

'U Srbiji nisu usamljeni slučajevi vanjskih utjecaja kroz sumnjive investicije neusklađene s europskim standardima i vrijednostima. A takve rezultiraju prisilnim radom. A sve to uz direktnu podršku vladajućih struktura koji prosvjednike za očuvanje okoliša uspoređuju s fašistima, dok huligani uz zaštitu policije brane murale osuđenim ratnim zločincima', naglasio je.

Picula je ocijenio iznimno ironičnim da je jučer održana međuvladina konferencija za otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa Srbijom baš klaster za okoliš, tek nekoliko dana nakon masovnih prosvjeda u Srbiji upravo protiv zakonodavnog prijedloga vlade kojima bi se opasno ugrozio okoliš i narušilo zdravlje građana.

'Građanski otpor uspio je dovesti do povlačenja spornog zakona, ali je otpor Bruxellesa prema takvim politikama vlade, nažalost, izostao. Ovakve odluke neće obnoviti kredibilitet politici proširenja', zaključio je zastupnik.