(NE)SLOBODNO KRETANJE

Picula upozorio na alarmantni status migrantica

04.02.2014 u 22:54

Bionic
Reading

'Čak 14 milijuna građana EU ne živi u svojoj matičnoj zemlji članici, a broj postaje mnogo veći kada se tu ubroje i građani koji iz poslovnih, obrazovnih ili turističkih razloga privremeno borave izvan matične zemlje', naglasio je zastupnik Tonino Picula podržavši Europski parlament u usvajanju pojednostavljivanja izdavanja određenih javnih dokumenata, u svrhu slobode kretanja

Picula usvajanje podržava zbog razmjera problema do kojih dolazi primjerice kod dokumenata vezanih za zdravstveno osiguranje ili uvođenje dodatnih višejezičnih formi za prekograničnu uporabu, kao što je to slučaj kod obrazovnih certifikata.

'Hrvatskoj je kao najnovijoj članici EU posebno važna regulacija ovog pitanja na europskoj razini, jer se njeni građani još uvijek u većini zemalja susreću s potrebom izdavanja mnoštva dokumenata. Svaka regulacija koja za cilj ima pojednostavljenje mobilnosti i smanjenje financijskog opterećenja za građane zaslužuje našu podršku', naglašava Picula.

Kao dobar primjer prednosti slobodnog kretanja građana, istaknuo je program Erazmus +.

Zastupnik Picula također podržava EP-ovo usvajanje Izvješća o migranticama bez osobnih dokumenata u Europskoj uniji. U svom je govoru u Strasbourgu upozorio na alarmantne podatke Eurostata da su 'čak 61 posto identificiranih žrtava trgovine ljudima unutar EU lani činili državljani EU, od kojih su većina upravo žene.'

Poručio je da su žene najčešće žrtve kriminalnih radnji, te da se EU umjesto njihovog marginaliziranja u društvu, treba pozabaviti prevencijom problema imigracija u zemljama njihovog porijekla.

'Uskraćivanjem usluga i potpora migrantima koji već jesu na tlu Europe, poput: zdravstva, školovanja ili pristupa pravosudnim tijelima, neće spriječiti druge da pokušaju prijeći ograde koje im EU postavlja. Unija treba planirati svoju imigracijsku politiku, reagirati na vrijeme i biti spremna prilikom njihovog dolaska, kako legalnih tako ilegalnih migranata', zaključio je Picula.