UPITNA SIGURNOST

Picassova djela vrijedna 670 milijuna čuva tvrtka sumnjivog poslovanja!

09.04.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Izložbu radova Pabla Picassa vrijednu 670 milijuna eura što je ovih dana postavljena u Galeriji Klovićevi dvori čuvaju zaštitari tvrtke 'V-Grupa' koja ima više od 20 milijuna kuna poreznih dugova

Na ovaj 'nesklad' upozorili su stručnjaci za sigurnost, koji se istovremeno pitaju kako su osiguravajuće kuće kod kojih je osigurana vrijedna Picassova izložba uopće pristali da se zaštita slika povjeri tvrtki tako upitnog poslovanja. Dio odgovora ponuđen je još uoči otvaranja izložbe kada se spekulirao da zbog golemih izdataka Picasso nikada neće ni stići u Zagreb. Naime, upravo je osiguravajuće društvo pristalo na financijski ustupak 'Klovićevim dvorima' i dozvolilo da se za zaštitu umjetnina angažira domaća zaštitarska tvrtka. Zašto je izbor pao baš na 'V-Grupu' koja ovih dana u zaštitarskom svijetu ne kotira baš najbolje, prije svega zbog problematične isplate plaća svojim zaposlenicima, te krajnje nelojalnih cijena?

'Zbog izuzetnih mjera sigurnosti sva pitanja vezana za zaštitu izložbe, kako u transportu tako i u galeriji su tajni. Poslove zaštite izložbe, posjetitelja i objekta, kao i niz godina do sada obavlja zaštitarska firma V-Grupa koja je taj posao dobila na javnom natječaju što ga raspisuje grad Zagreb za sve svoje institucije, pa tako i za Galeriju Klovićevi dvori', kratko je Novom listu odgovorio Antonio Picukarić, direktor marketinga galerije, dok odgovor na pitanje o vrijednosti dodatnog ugovora za osiguranje izložbe ukoliko je sklopljen s V-Grupom nije dan. Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost smatra kako je krajnje diskutabilno dodjeljivanje zaštite tako vrijedne izložbe tvrtki koja je u dubokim financijskim problemima.


'Financijska nestabilnost, ako ju sagledavamo u sigurnosnom segmentu može otvoriti pitanje povjetljivosti sigurnosnih informacija i to u samom vrhu zaštitarske firme. Zato bi takve visokozahtjevne poslove trebalo davati stabilnim tvrtkama kako bi se svaki mogući sigurnosni rizik otklonio', upozorava Cvrtila.

A prema informacijama što ih je nedavno u svom službenom glasniku objavio Republički sindikat radnika Hrvatske V-Grupa Poreznoj upravi duguje više od 28 milijuna kuna, a da bi uopće mogla nastaviti s poslovanjem u nekoliko je navrata uprava gasila zadužene tvrtke i osnivala nove 'čiste' firme s kojima je zaštitarsko poslovanje nastavljeno. Tako je V-Grupa zaštita d.o.o. postala Pregled d.o.o. da bi zatim bila osnovana V-Grupa d.o.o.

I Novi list je prije nekoliko mjeseci pisao o slučaju mladog zaštitara V-Grupe kojem je izdano rješenje o obavljenom vježbovnom gađanju iako on nikad na streljani nije bio niti je ispalio potreban broj metaka. Sindikat je objavio i podatak da V-Grupa na natječaje izlazi s cijenom zaštite manjom od 20 kuna po satu, dok prema sindikalnom izračunu tek cijena veća do 23 kune može pokriti normalne troškove rada zaštitara. Zbog neisplate plaća, te naknade za prijevoz više zaposlenika V-Grupe podnijelo je tužbe protiv te tvrtke.