VIJEĆE ZA PROVEDBU MIRA

PIC: Vlada RS-a otvoreno krši Dayton!

25.09.2009 u 22:29

Bionic
Reading

Veleposlanici zemalja članica upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) oštro su u petak upozorili vlasti Republike Srpske da pokušajem uništenja državne tvrtke za prijenos struje osporavaju Daytonski sporazum, priopćeno je u petak u Sarajevu.

SARAJEVO - Veleposlanici PIC-a smatraju da potezi srpskog entiteta glede blokade "Elektroprijenosa" štete interesima građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine te su istaknuli da postupci vlade Republike Srpske prijete odgodom ispunjenja pet ciljeva i dvaju uvjeta potrebnih za preobrazbu ureda visokog predstavnika u ured EU-a u BiH.

"Potvrdili su da bi takvo osporavanje općeg okvirnog sporazuma ugrozilo vjerodostojnost BiH kao moguće članice EU-a i NATO-a", navodi se u priopćenju dostavljenu iz ureda visokog predstavnika.

Veleposlanici PIC-a smatraju i izravnim osporavanjem Daytonskoga mirovnog sporazuma činjenicu da je vlada RS-a odbacila autoritet visokog predstavnika i dala nalog Službenom listu RS-a da ne objavljuje odluku visokog predstavnika od 18. rujna 2009. kojim je deblokiran rad "Elektroprijenosa".

Veleposlanici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Švedske kao predsjedateljice Europskom unijom te diplomatski predstavnici Europske komisije i Turske, pozvali su vladu RS-a da preispita odluke o povlačenju iz "Elektroprijenosa" koja upravlja elektroenergetskom mrežom u BiH.

Ta je tvrtka dovedena na rub gašenja iako na računu ima 150 milijuna maraka (oko 600 milijuna kuna).