centralizacija

PGS: 'Država želi ugrabiti sve bolnice bez ikakva kriterija. Beroš je nesposoban'

14.09.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Primorsko-goranski savez (PGS) usprotivio se u četvrtak da upravljanje bolnicama u vlasništvu županija preuzme država, bez kriterija i ključnih informacija o zdravstvenoj reformi.

Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac rekao je na konferenciji za novinare da se radi o "državnoj pohlepi, jer bi država željela ugrabiti sve bolnice bez ikakva kriterija".

Smatra da je ministar zdravstva Vili Beroš nesposoban za tu funkciju i nije u stanju provesti reformu. Uz to, za tako obiman posao trebalo je pripremiti elaborat iz kojeg bi bili vidljivi svi parametri, jer nedostaju ključne informacije o reformi.

Butorac je istaknuo da je Primorsko-goranska županija (PGŽ) iz svog proračuna dosad uložila više od 200 milijuna kuna samo u dvije svoje specijalne bolnice - Thalassotherapije u Crikvenici i Opatiji. Dodatno su pomagale jedinice lokalne samouprave donacijama županijskim bolnicama, ali i KBC-u Rijeka, rekao je.

Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš ocijenio je da je za disfunkcionalni zdravstveni sustav odgovorna vlada Andreja Plenkovića, koja upravlja sustavom u protekla dva mandata a ništa nije učinila da sustav učini funkcionalnijim.

Zdravstvo je izrazito složen, velik i skup sustav i ne može ga reformirati čovjek koji godinama za to područje nije učinio ništa, rekao je Ivaniš, misleći na ministra Beroša.

PGS-ovci su najavili da će potaknuti raspravu o nužnosti zadržavanja županijskih bolnica u vlasništvu PGŽ na prvoj sljedećoj sjednici Županijske skupštine.