dodatak cjepivima

Pfizerov lijek protiv covida djelotvoran 89 posto protiv hospitalizacije i smrti

05.11.2021 u 14:04

Bionic
Reading

Pfizer je u petak priopćio da je njegov lijek protiv covida-19 djelotvoran 89 posto u prevenciji rizika hospitalizacije i smrtnog ishoda, na što ukazuju prvi rezultati kliničkih ispitivanja

"Prijelazna analiza je pokazala da se za 89 posto smanjuje rizik hospitalizacije i smrtnog ishoda u vezi s covidom-19 od bilo kojeg uzroka u odnosu na placebo, kod pacijenata koji su primali lijek prva tri dana nakon pojave simptoma", navodi Pfizer u priopćenju, prenosi AFP.

Ti rezultati premašuju one koje je objavio Merck & Co za svoj lijek molnupiravir, za koji se pokazalo prošli mjesec da je prepolovio izglede smrti ili hospitalizacije za pacijente oboljele od covida, koji imaju visoki rizik za teško obolijevanje.

Antivirusni lijekovi predstavljaju dodatak cjepivima koja štite od covida-19.

Prvi rezultati Pfizera temelje se na kliničkim ispitivanjima na nešto više od 1200 pacijenata koji su imali covid-19 i rizik za razvoj težeg oblika bolesti, poput pretilosti ili dobi.

Kroz nekoliko dana od pojave prvih simptoma, dio njih primio je Pfizerov lijek, a ostali placebo.

Pokazalo se da je 0,8 posto onih koji su dobili Prfizerov lijek u rok od tri dana od pojave simptoma bilo hospitalizirano, a nitko nije umro u razdoblju od 28 dana od tretmana.

U usporednoj skupini za placebo pacijente takvih je bilo 7 posto, uz sedam smrtnih slučajeva.

Konačni podatci ni Pfizera i niti Mercka još nisu dostupni.

Pfizer je objavio da planira predati prve rezultate za svoj lijek "što je prije moguće" Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) prije nego zatraži autorizaciju.