koristi se uz cjepivo

Pfizer testira tabletu protiv korone, detalje otkrivaju za dva tjedna

24.03.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Farmaceutska kompanija Pfizer provodi prvu fazu kliničkog istraživanja antivirusne oralne terapije protiv koronavirusne bolesti

U slučaju dobrih rezultata ovo bi mogla biti prva oralna antivirusna terapija za koronavirus. Testiranje se provodi u SAD-u i oslanja se na inhibitore proteaze - istu vrstu tehnologije koja se koristi za liječenje HIV-a i hepatitisa C, piše Forbes. Ispitivanje je nasumično i uključuje placebo grupe s jednom i više doza. Kompanija također proučava intravenski antivirusni lijek za liječenje koji je u fazi kliničkog ispitivanja na pacijentima zaraženim Covidom-19.

  • +15
Koronavirus u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

'Zajedno ova dva sredstva, oralno i intravenozno antivirusno sredstvo, imaju potencijal stvoriti tretman koji dopunjuje cijepljenje', rekao je glavni znanstvenik Pfizera Mikael Dolsten.

Za sada je jedini antivirusni tretman protiv Covida-19, a koji je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), terapija remdesivirom, lijekom kompanije Gilead, no klinička istraživanja sugeriraju kako taj lijek nije visokoefikasan u liječenju koronavirusa. Pfizer će detalje studije i pretkliničke podatke objaviti 6. travnja.