JEDAN NOVI, TRI STARA

Petrov potvrdio imena Mostovih ministara u Vladi

17.10.2016 u 20:39

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Božo Petrov u razgovoru za RTL Danas izjavio je da izglasavanje nove Vlade očekuje u srijedu te potvrdio da će iz redova Mosta u njoj biti Slaven Dobrović kao ministar zaštite prirode i okoliša, Ante Šprlje kao ministar pravosuđa, Vlaho Orepić kao ministar unutarnjih poslova te Ivan Kovačić kao ministar uprave i potpredsjednik Vlade

Potvrdio je da bi predsjednik HDZ-a i mandatar Andrej Plenković, u slučaju da se Vlada izglasa u srijedu, kao novi hrvatski premijer 20. i 21. listopada išao u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća.

Na pitanje hoće li se on, nakon dvije godine na mjestu predsjednika Sabora, vratiti u Vladu ili ostati u Saboru, odgovorio je da u ovom trenutku ne razmišlja o tome.

'Vidjet ćemo, procijenit ću situaciju u tom trenutku. Ja kao ja u tome nisam bitan, bitno je ono što će biti dobro za Most', kazao je Petrov za RTL Danas

Izostanak mostovaca s jutrošnje sjednice saborskog Odbora za zakonodavstvo objasnio je 'jednostavnom tehničkom pogreškom'. 'Nismo dobili obavijest na vrijeme, samo je gospodin Kovačić dobio individualnu obavijest, a drugi nisu ni znali kad zasjeda odbor i to je jedini razlog koji smo i poslali u javnost.'

Je li sklon reći da je za taj propust kriv predsjednik Odbora iz HDZ-a koji nije obavijestio članove?

'Ne bih sada išao u to, ne vjerujem da je to netko namjerno učinio', taktičan je Petrov.

'Tehničkim detaljima' objasnio je zašto je danas vlada Tihomira Oreškovića održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila stajališta za sastanak Europskog vijeća.

'Vjerujem da se radi o tehničkim detaljima, ali s obzirom na to da više nisam u Vladi, ne znam o čemu se radi', zaključio je predsjednik Sabora.

Oporba će moći nekažnjeno izbjegavati sabornicu, ali će morati dolaziti u Sabor

Odbacio je oporbene kritike na Mostov prijedlog kažnjavanja nerada zastupnika da bi oporbeni zastupnici nedemokratski bili prisiljeni na sjednicama činiti kvorum vladajućima i u situacijama kada ne podupiru zakon i ne žele raspravljati o njemu.

'To je, mislim, jedina mogućnost kako se oni mogu braniti, iako ne razumiju, a to će vidjeti u trenutku kada se bude raspravljalo o tom prijedlogu zakona, da zapravo mogu doći na posao i ne moraju biti u sabornici. Točnije, oni mogu iskoristiti svoje demokratsko pravo pokušaja rušenja kvoruma, što im također neće poći za rukom, oni mogu izaći u tom trenutku iz sabornice. Dakle, neće to biti nikakva vrsta diktature, oni će moći iskoristiti to pravo, ali će taj dan barem trebati doći na posao', naglasio je.

U razgovoru za HRT-ov Dnevnik, za novu predstojnicu Ureda predsjednika Sabora Petru Mandić, čije je imenovanje oporba ocijenila političkim, rekao je da nije iz Metkovića, niti je tamo radila. Radila je u Rijeci i izuzetno je kvalitetna, kazao je Petrov. Dodao je kako je to dužnosničko mjesto u Hrvatskom saboru.