PODJELA FUNKCIJA

Petrov potpredsjednik Vlade, netko iz Domoljubne koalicije na čelu Sabora

24.12.2015 u 10:58

Bionic
Reading

Božo Petrov bit će jedan od potpredsjednika Vlade, potvrdio je Juro Martinović, Mostov zastupnik u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog. Predsjednik Sabora bit će iz Domoljubne koalicije, rekao je Branko Hrg. Nije želio reći ime kandidata, s obrazloženjem da je pregovarački proces bio previše otvoren javnosti. Na pitanje o potpisivanju koalicijskog sporazuma odgovorio je da će se to dogoditi ovih dana

'Svaki vladin resor morat će se usuglasiti između Mosta i Domoljubne koalicije te premijera, struka je na prvom mjestu', istaknuo je Martinović.

'Do 11. siječnja trebali bismo imati prve naznake o smanjenju ministarstava, Japan ih ima šest, a mi 20. Plan je da se Vlada smanji za barem pet ministarstava, kao i da se smanji veliki broj agencija. Mi ćemo predložiti igrače, a konačna riječ bit će mandatarova - on će biti selektor koji će odlučiti koji će igrač igrati u utakmici', izjavio je Hrg.

Na pitanje o promjeni zakona o vladi, odgovorio je kako im treba ostaviti malo vremena za odluke koje se tiču uređivanja države. 'Sustav ne fukcionira, Hrvatska je potpuno neuređena država. Odluke se neće moći donijeti za dva dana. Morat će se i usuglašavati stavovi, zato je mandatar i pozvao opoziciju', dodao je Hrg.

Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista, zaključila je da je program Vlade prvo što bi trebalo vidjeti. Podsjetila je kako su mnogi uspješni poduzetnici smanjivali troškove otpuštajući radnike da bi stvarali dobit. 'Ako je to filozofija, bit će u Saboru teško jer ima ljudi koji će braniti prava građana', dodala je. Martinović je replicirao kako je Most skupina socijalno osvještenih ljudi, a Hrg kako nam fale investicije i radna mjesta, te da će se, kada ih bude, prava radnika dizati a ne smanjivati.

Tireli se zapitala koliku će političku snagu imati premijer s obzirom na to da će o svemu pregovarati politika i hoće li ti pregovori biti vođeni kao što je Most pregovarao više od 40 dana. Martinović je odgovorio da Most ima političke volje, a da od koalicije Hrvatska raste očekuje kvalitetnu oporbu jer su s njima dogovorili mnoge reforme.

Roglić: Dobro je to što Orešković nema političkog iskustva

Vlasnik Orbica Branko Roglić rekao je za emisiju U mreži prvog kako je zadovoljan izborom mandatara.

'Nisam očekivao tako dobro rješenje nakon zavrzlama posljednjih dana. Poznajem njegove stavove i mislim da je to dobro rješenje za Hrvatsku. Poslovna zajednica očekuje kontrolu javne potrošnje, regionalizaciju, manji broj općina i županija, ljude na čelnim mjestima javnih poduzeća koji će ih napraviti konkurentnim, privatizaciju svega osim državnih resursa kao što su vode i šume, izjavio je najveći donator Mosta. To što premijer nema političkog iskustva smatra dobrim', istaknuo je Orešković.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da je izbor mandatara za Hrvatsku nešto novo, a od njega očekuje da ne zaboravi kako je Hrvatska socijalna država te da brojkama ne podredi ljude.

Što je presudilo?

'Most je do kraja zagovarao Petrova ali presudno je bilo što smo se zalagali za stručnost. Zadovoljni smo jer ima respektabilnu karijeru i nadamo se da se na njega neće moći utjecati. Presudno je bilo i to što je naš izborni legitimitet na trećoj točki', odgovorio je Martinović na pitanje zašto su pristali na kandidata Domoljubne koalicije.

Tireli je kao predstavnik koalicije Hrvatska raste ustvrdila kako bi Most ipak trebao odgovoriti onima koji su prozvani u pregovorima i te odgovore dati građanima, u kontekstu zašto se takav obrat dogodio.

I Martinović i Hrg odgovorili su da Most i Domoljubna koalicija to žele ostaviti iza sebe kako bi se posvetili sastavu Vlade i reformama.

'Izgubili smo nekoliko zastupnika, išlo se prema nama na neprincipijelan način i izgubili smo povjerenje u partnera. Jednoglasno smo donijeli odluku da ne možemo dalje razgovarati - zastupnici i članovi Nacionalnog vijeća poštuju odluku većine', rekao je Martinović.

Čelnica laburista izjavila je kako Most ima pravo da odlučuje, ali da sve što ostavljamo iza sebe uvijek da efekt te da se vjerodostojnost Mosta pokazuje posljednjih 40 dana, od potpisivanja izjave kod bilježnika do danas.