DRAMA U SABORU

Božo Petrov preduhitrio smjenu i podnio ostavku. Što sad?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 04.05.2017 15:14
  • Objavljeno 04.05.2017 u 14:07
Bionic
Reading

Nakon što je ministar financija Zdravko Marić preživio opoziv, nastavljena je sjednica Sabora. Božo Petrov je odmah podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, a predsjedanje preuzeo HDZ-ov Željko Reiner

'Glasovanje o povjerenju ministru Mariću pokazalo je da ne postoji parlamentarna većina i očigledno imamo krizu u Hrvatskoj, koja udara na same temelje hrvatske države, izazvao ju je Andrej Plenković štiteći sve što se događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres u hrvatskom gospodarstvu. Plenković nema politički legitimitet da vodi Vladu jer nema dovoljan broj zastupnika', rekao je Petrov.

'Sadašnja Vlada je krnja. Glasovanje o Mariću je vjerojatno gdje su narušeni svi moralni principi. Otvorilo se pitanje trgovine i korištenje institucija za osobne interese. Zbog zaštite digniteta sabora podnosim ostavku na mjesto predsjednika Sabora', rekao je Petrov, dodavši kako su jedino rješenje novi izbori.

Na mjesto predsjedavajućeg odmah je sjeo HDZ-ov Željko Reiner, uz bučno odobravanje iz HDZ-ovih klupa. Pozvao se pritom na odredbu koja kaže da u odsutnosti predsjednika Sabora zamjenjuje potpredsjednik iz redova parlamentarne većine.

Zatražio je stanku kako bi se stranke mogle konzultirati oko nastavka sjednice. No javio se SDP-ov Peđa Grbin za povredu poslovnika. 'Nemate pravo u ovom trenutku sjediti na ovoj stolici. Hrvatska od glasovanja prije dva sata nema parlamentarnu većinu, pa i vi niste potpredsjednik iz parlamentarne većine. Dignite se i napustite stolicu', rekao je Grbin.

'Da smo glasali o povjerenju Vladi i da ste potegnuli to pitanje o povjerenju premijeru pa da ste imali većinu, u tom slučaju ne bi postojala većina. Nije bilo glasovanja postoji li većina u Saboru', kazao mu je Reiner.

Odgovorio je i Grbin i najavio da će od Odbora za Ustav tražiti tumačenje. Omjer snaga u tom radnom tijelu zasad ide na ruku SDP-a i Mosta.

Za riječ se javio i HDZ-ov Branko Bačić i zatražio stanku od pola sata kako bi se s ostalim strankama dogovorili oko nastavka sjednice. Tom zahtjevu pridružili su se i drugi klubovi.

Nakon stanke svi klubovi odustali su od izlaganja. 'Sutra u 10 ujutro je sjednica Odbora za Ustav, a u 11 bi nastavili sa zasjedanjem', kazao je predsjedavajući Reiner nakon stanke.

'Nećemo tražiti stanku jer prije sutrašnje sjednice Odbora za Ustav nema smisla da nastavljamo sa zasjedanjem', kazao je Mostov Robert Podolnjak.

Nakon što su svi klubovi odustali od izlaganja nakon stanke, Reiner je završio zasjedanje za danas.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal