RAZOČARANJE U MOSTU

Petrov: Nek se HDZ i SDP dogovore i izaberu svog šefa Sabora

03.12.2015 u 11:19

Bionic
Reading

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović nije u četvrtak skrivao razočarenje činjenicom da Hrvatski sabor nije u prvom pokušaju uspio izabrati svog predsjednika, a time se ni konstituirati. Žaljenja je bilo i kod čelnika Mosta Bože Petrova, koji odbacuje odgovornost za današnji razvoj događaja

Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari, izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice.

Ustvrdio je i kako je sada jasno da Most nije taj koji 'koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta'. 'Sada je to svima vidljivo', rekao je Lovrinović.

I Božo Petrov kazao je da bi volio da je Podolnjak danas izabran. 'Nažalost to se nije dogodilo. U ovoj situaciji se ne može kompletna odgovornost prebacivati na 10 posto saborskih zastupnika. Možemo nastaviti pregovore, ali jedino u slučaju kada su i jedna i druga strana u tome. U ovom trenutku volio bih da se konačno dogovore pa neka oni izglasaju svojeg predsjednika sabora', rekao je Petrov.

Na konstataciju novinara da je očito da se neće dogovoriti, Petrov je rekao da on ne može suditi što će se dogoditi.

'Isto kao što jučer nisam htio izlaziti u javnost jer do zadnjeg trenutka ne možete znati kako će zastupnici glasati. Mogu samo reći što bi mi voljeli, a voljeli bi da se konačno postigne konsenzus pa barem privremeno jer smo cijelo vrijeme predlagali da bude privremeno rješenje do formiranja vlade', rekao je Petrov.

Što želi Božo Petrov?

Posted by HRT Vijesti on Thursday, 3 December 2015


Komentirao je i mogućnost novih izbora. 'Ne nadam se novim izborima, ne priželjkuje Most nove izbore, mi danas stojimo mnogo bolje što se tiče anketa agencija za istraživanje nego prije izbora, i kada bi se u ovom trenutku bili novi izbori, ja vjerujem da bi mi postigli bolji rezultat, ali on nama ne treba. Mi ne priželjkujemo nove izbore i ne smatramo da Hrvatska treba doživjeti nove izbore. Mi želimo da se Sabor konstituira i da se formira vlada, ali ne način na koji se ovih dana predlaže', rekao je Petrov.

Novinari su ga pitali je li Karamarko jučer uvjetovao potporu kandidatu mosta za predsjednika Sabora, ukoliko Most prihvati Vladu s HDZ-om.

'Ja ne bih razgovarao o uvjetovanjima, ja ne smatram niti da su SDP, ni HDZ, ni Most na bilo kakav način u poziciji da bilo što uvjetuju. Po meni nema uvjetovanja, nema ucjena, nego postoji dogovor i ja se nadam da ćemo dogovor postići u idućih tjedan do dva', rekao je Petrov.

O propaloj kandidaturi progovorio je i Robert Podolnjak. 'Meni je velika čast što sam danas postao, zapravo nisam još formalno postao zastupnik, još sam izabrani zastupnik. Ali načela moraju biti važnija od pogleda prema fotelji predsjednika Sabora. To od početka govorimo i valjda će ljudi sada povjerovat ako ostanemo principijelni da možemo prisliti političke stranke koji imaju puno veći broj zastupnika da rade na općem dobru. Možda sam danas ja predmet nekog traženja konsenzusa, sutra može biti netko drugo, bitno je doći do zajedništva', rekao je Podolnjak.

Novinari su ga pitali i da prokomentira činjenicu da ga je SDP podržao, a HDZ nije. 'Ne bih se upuštao u političke igre. Rekli smo i jednima i drugima da nećemo prihvatiti parcijalni prijedlog. Za nas je to ispravno', rekao je Podolnjak. 'Mi pokazujemo dosljednost. Pokazali smo konsenzus. Ja sam odustao od druge najvažnije funkcije u ovoj državi radi dosljednosti i principa', rekao je Podolnjak novinarima napuštajući sabornicu, a upitan je li spreman ponovo biti kandidat za predsjednika parlamenta, odgovorio je kako će to ovisiti o stavovima svih političkih stranaka koje će se o tome dogovarati, ali uz nužan uvjet da to bude rezultat konsenzusa: 'Tu odluku nismo promijenili u Mostu'.

Zastupnici iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste, njih 55, predložili su da se za predsjednika Sabora imenuje zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak.

Objasnio je kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom.