DEJAN JOVIĆ ZA DER STANDARD

Petrov je amater, šanse za nove izbore iznad 50 posto

14.12.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Austrijski Der Standard prognozira kako su kao izlaz iz postizbornih pregovora u Hrvatskoj najrealniji novi izbori, te citiraju i politologa Dejana Jovića, koji kaže da je ‘vjerojatnija koalicija između SDP-a i HDZ-a nego koncentracijska vlada koju predlaže Most’

‘Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u međuvremenu uspoređuje pregovore s Mostom, trećom strankom po jačini, s igranjem Monopola. Od izbora 8. studenog se Most, bez kojeg dvije velike koalicije - predvođene konzervativnim HDZ-om i socijaldemokratskim SDP-om - ne mogu sastaviti vladu, nizom manevara doveo u situaciju bez izlaza. Prošli ponedjeljak je Most, čijih preostalih 15 zastupnika više naginju konzervativno-katoličkom spektru, poručio kako želi koncentracijsku vladu s dvije velike stranke. Sastanak je čak prenošen uživo na televiziji. One su pak višekratno naglasile da ne žele takvu vladu.’, piše Der Standard o pat-poziciji koja je nastala nakon rezultata parlamentarnih izbora u Hrvatskoj u članku ‘Novi izbori sve vjerojatniji u Hrvatskoj’

Austrijski dnevnik podsjeća da je Most prije izbora govorio da je za reformsku vladu, ali i odbijao koaliranje s velikim strankama, ali da sada ‘pritisak na Most raste’, jer ‘Hrvatska klizi u ustavnu krizu’. ‘Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je već pozvala u pomoć ustavne stručnjake.’, piše Der Standard i dodaje da se zbog Mostova odbijanja da se odluči za jednu od dvije velike stranke nije uspio konstituirati ni Sabor.

Funkcioniranje države je u Hrvatskoj već značajno otežano, piše austrijski dnevnik, navodeći primjer Ustavnog suda koji uskoro ostaje bez dovoljnog broja sudaca za donošenje odluka. Dodatni je problem nepostojanje budžeta za sljedeću godinu, što bi moglo ugroziti funkcioniarnje nekih državnih službi.

Der Standard citira politologa Dejana Jovića, koji kaže da bi Most mogao popustiti jer bez konstituiranja Sabora njegovi zastupnici ne mogu dobiti plaće, a neki su napustili svoja radna mjesta. Jović postupke Bože Petrova opisuje kao ‘amaterske’, te dodaje: ‘Veća je mogućnost da SDP i HDZ sastave veliku koaliciju nego da se dogodio koncentracijska vlada kakvu želi most.’ SDP pak igra na to da će Most izgubiti još zastupnika, s obzirom da je četvero već otpalo.

‘Mogućnost za raspisivanje novih izbora je trenutno po mojoj procjeni iznad 50 posto. U svakom slučaju, svi se pripremaju za njih.’, rekao je Jović za Der Standard.