banija 2022.

Petrinjska gradska blagajna opustošena poput grada, ali ponovno uvode prirez. Uz to, vrijednu gradsku nekretninu morali su založiti da vrate dug državi

18.01.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Umjesto novih kuća, zgrada, cesta ili radnih mjesta građani Petrinje dobili su 10 posto prireza jer ponovno je uvedena naplata tog nameta u gradu opustošenom potresom. Koliko je Petrinja u dugovima pokazuje i to što je Centar novog života u Petrinji, predstavljen kao razvojna meka za poduzetnike, stavljen pod hipoteku

Naime, lani je na snazi bila obustava utvrđivanja i naplate svih gradskih poreza, ali od ove godine sve se ponovno naplaćuje, javlja RTL.

Petrinja je u 10 godina izgubila oko 4000 stanovnika, u tu brojku ulaze i oni koji su se iselili nakon potresa. U udruzi Glas poduzetnika smatraju da je prirez država trebala preuzeti na sebe.

"Bilo kakvo opterećenje koje će otežati poziciju poduzetništva je u ovom trenutku neprimjereno. Taj porez koji poduzetništvo nakon katastrofe uplaćuje u proračun je minoran, država treba subvencionirati taj prirez, a poduzetništvo treba biti oslobođeno i prireza i poreza na dobit", govori Danko Bačelić, koordinator udruge Glas poduzetnika.

Centar novog života u Petrinji Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Centar novog života založen je pak na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, a razlog leži u 7,5 milijuna kuna duga PDV-a državi.

'Da bi Grad mogao sudjelovati u predstojećim projektima koji se odnose na povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti, mora osigurati između ostaloga i potvrdu da ne postoji porezno dugovanje, odnosno da je dugovanje prema Poreznoj upravi regulirano na način da bi se trebao potpisati Ugovor o obročnoj otplati poreznog duga na rok od 24 mjeseca maksimalno, a kao osiguranje takvog Ugovora Porezna uprava traži i zaključenje Ugovora o dobrovoljnom zasnivanju založnog prava na nekretnini koje će biti osiguranje', pojasnila je jučer Sonja Štefanić, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu, a njene riječi prenio portal 053.

  • +16
Centar novog života Petrinja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić