spora obnova

Bivši gradonačelnik Petrinje: 'Ja bih bolje da sam na vlasti. Žao mi je što gradonačelnica ne može izaći pred građane i reći 'nisam napravila ništa, ubijte me, nisam mogla'

29.12.2021 u 23:27

Bionic
Reading

Bi li on zahvaljivao Vladi poput Magdalene Komes i bi li obnova bila brža da je on ostao gradonačelnik - na ta pitanja u RTL Direktu odgovarao je bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Dumbović je, komentirajući obnovu, kazao da nije mogao vjerovati da ta procedura može trajati toliko dugo.

"Uopće nisam ni sanjao niti u primisli imao da nešto tako može trajati dugo, da ta procedura može biti toliko dugovječna i iscrpljujuća i frustrirajuća, za sve Petrinjce i ljude s Banovine jedan ogroman teret gdje se naše područje pretvara u destinaciju svih mogućih frustracija. Danas kad vidim ovu našu obljetnicu, definitivno nema tih riječi, pohvale, strpljivosti ili molitve kod bilo koga da bi čovjek mogao imati pozitivne energije, snage i sposobnosti kad vidi kolika ga muka čeka i da je ostavljen, napušten i zapušten kroz prošlost i povijest u tom prostoru", kazao je u RTL Direktu.

Na pitanje tko je kriv zašto nije počela obnova, Dumbović je kazao Stožer.

"Funkcionirao je u vojarni prvih 6 mjeseci i to nije bio Stožer za obnovu nego za kampanju. Kad pogledate vertikalno i horizontalno kako su postavili stvari, vidjeli smo da je Medved vertikala, a da horizontala nije radila ništa. Tu je došlo do problema. S jedne strane imali smo specijalistu u Medvedu za rušenje, s druge strane smo imali Horvata koji ne zna graditi grad, i s druge strane imamo čovjeka koji je otišao, Vanđelić, koji je mogao nešto napraviti. Vanđelić nema političku bazu, ono što je imao Medved ili Horvat. Vlada je na klimavom štapu i da ne može imati neku veliku većinu", kazao je.

Komentirao je i ima li gradonačelnica Komes na čemu zahvaliti Vladi.

"Ne znam što bih rekao i žao mi je što žena ne može izaći pred građane i reći 'ja nisam napravila ništa, ubijte me, nisam mogla zbog toga i toga'. Ona na neki način ostaje amortizer prema politici Zagreba gdje ne može ništa riješiti i sve što govori laže i petlja", kazao je.

Vjeruje da bi on bolje da je ostao na vlasti. "Da dobijem treći mandat, a nisam ga dobio, nisam iskoristio, s druge strane sam mislio što ako prođem. Gradonačelnica je govorila i cijeli HDZ 'imat ćemo sinergiju s razine države, županije i gradom', sad je tu jedna sinergije koje nema. Kad treba izaći pred ljude, ne mogu reći da su što napravili. Mogu razgovarati o onih 30 milijuna kuna i svakoj kuni koja je potrošena kad je u pitanju elementarni smještaj i sam poduzetnički centar u kojem radi pedesetak poduzetnika", kazao je.

  • +19
Petrinja godinu dana nakon potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dumbović je kazao da je grad napravio dvije kuće od onih 30 milijuna kuna koje su dobili.

"S 8 milijuna kuna smo uspjeli riješiti zabatne zidove zelenih kuća i promjenu dimnjaka. Tu je negdje cirka 8 milijuna kuna i tu smo imali prvih 400 do 500 kuća. Kad smo čuli da je država obnovila 600-700 kuća, mi kao grad smo obnovili prvih 400 kuća", kazao je.

  • +16
Centar novog života Petrinja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Komentirao je i plan Vlade da će u 2002. napraviti 500 kuća.

"Ne mogu vjerovati da se igraju s takvim izjavama kad su u pitanju zakon o nabavi. Toliko mogućnosti ima da se ljudi žale i od onog trenutka raspisivanja natječaja do uvođenja u posao mi niti jedan europski projekt nismo uveli prije godinu dana. Možda nekih objekata gdje će konkurencija biti manja jer moramo računati na to da naše tržište radne snage može milijune kvadrata napraviti u godinu dana. To je reprodukcija onoga što možemo kao država napraviti. Kad bi svu operativu gurnuli da ide odraditi taj dio posla, ne možemo sad s ovom operativom za 8 do 10 godina napraviti ono što misle napraviti za par godina", tvrdi.

Kazao je i da će prva kuća biti napravljena na ljeto. "Kad su u pitanju višestambene jedinice, sve zavisi koliko će biti profesionalnih žalitelja na natječaju", kazao je. 

Komentirao je i kako je stanovati u Petrinji. "Imam osjećaj kad izađem u grad da sam sam. U strogom centru živim i tu nema puno ljudi. Osjećaj je kao da fali pola grada", zaključio je Dumbović.