TRAŽE OBUSTAVU OVRHA

Petrina i Šuker upozorili na očaj dužnika u Raiffeisen zadrugama

14.04.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Raiffeisen zadruge bile su tema nakon stanke koju su na početku jutrošnjeg zasjedanja Sabora zatražili nezavisni Stipe Petrina te HDZ-ov Ivan Šuker

Govoreći nakon stanke Petrina je kazao kako je jasno propisano tko može na području Republike Hrvatske posuđivati i raditi usluge i davati novčarske odnosno financijske usluge u vidu zajmova i kredita.

'Činjenica je da nijedna od čak 21 te zadruge koja je davala kredite na području Republike Hrvatske nije imala nijednu dozvolu HNB-a, nije bila registrirana na području Republike Hrvatske. Dakle, jasno je, iako su se ti ugovori sklapali s građanima Republike Hrvatske, oni su u prvom redu ništavni odnosno nezakoniti. Tim je ljudima omča dužničkog ropstva jako stegnuta oko vrata. Dužnost države i nas je da učinimo sve da se taj problem pokuša riješiti. Do ovog problema s dužnicima ne bi nikad došao da nije sprega institucija hrvatske države. Institucionalno organizirani kriminal razara građane, tako i državu u cjelini', kazao je Petrina.

U slučajevima dužnika prema austrijskim zadrugama ima nekoliko primjera neujednačene sudske prakse, ustvrdio je Petrina. Od zastupnika je zatražio da na tematskoj sjednici progovore o tim lihvarskim ugovorima te imaju li građani pravo na sudsku zaštitu koja treba biti jedinstvena na području Hrvatske. Upozorio je ti slučajevi razaraju ustavnopravni poredak.

HDZ-ov Ivan Šuker podsjetio je da je njegova stranka u prošlom sazivu zatražila moratorij na ovrhe u ovim slučajevima.

'Predlagao sam građanima da osobno odu i Austriju i vide kakva je situacija i na licu mjesta to raščiste. Međutim, očito je da institucije u Hrvatskoj pa čak i Ministarstvo vanjskih poslova trebaju to dići na jednu višu razinu. To naprosto se mora riješiti. Mora se doći do istine, tko, kako i zašto, jer ako građani RH imaju potvrde da su nešto platili, onda se to mora kao takvo evidentirati i te banke moraju napraviti nove ugovore s građanima i vidjeti kako to riješiti', rekao je Šuker.

HDZ, dodao je, i dalje smatra da Ministarstvo pravosuđa treba obustaviti ovrhe. MUP je, kaže, trebalo reagirati u trenutku kad su u polumraku hodali razni likovi i fotografirali nekretnine građane i ulazili praktički neovlašteno na njihov privatni posjed.

Mostov zastupnik Maro Kristić upozorio je u Sabru na moguće štetne posljedice ugovora o izgradnji putničkog terminala u Dubrovniku, a koji bi Vlada uskoro trebala potpisati s francusko-turskim konzorcijem, poručivši ipak kako mu ni u kojem slučaju nije namjera zaustavljati tako vrijednu investiciju.

'Riječ je vrijednoj investiciji ukupne procijenjene vrijednosti 98 milijuna eura, a po kojoj bi se prostor gruškog akvatorija trebao povjeriti francusko-turskom konzorciju na 40-godišnje upravljanje', rekao je Kristić nakon stanke koju je u ime svoga Kluba zatražio u Hrvatskom saboru.

Smatra kako je riječ o izravnoj prijetnji Dubrovniku koji se nalazi na listi zaštićene baštine ali i poručuje kako mu 'ni u kojem slučaju nije namjera zaustaviti tako vrijednu investiciju'.

Sporno u toj priči, kaže, je to što dubrovački građani ali ni gradski vrijećnici nemaju saznanja o elementima ugovora koji bi se trebali potpisati. 'Kako o tome tko će preuzeti troškove rješavanja neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, tako i troškove izgradnje skupe infrastrukture', pojasnio je.

Podsjetio je i na najnoviji UNESCO-ov monitoring koji je, tvrdi, u suprotnosti s onim što se želi zaključiti u ugovoru.

'Konzorcije predviđa povećanje broja putnika koji bi trebali posjećivati Dubrovnik sa sadašnjih 800 tisuća na milijun i pol. UNESCO-ov monitring međutim predviđa da će u budućnosti, kako ne bi Dubrovnik došao na listu ugrožene baštine, biti moguće u jednom trenutku primiti oko osam tisuća putnika s kružnih putovanja', rekao je Kristić.

Apelirao je na ministra prometa Olega Butkovića da primi povjerenstvo dubrovačkog Gradskog vijeća kako bi se bi se, kaže, spriječila šteta po hrvatski proračun koji će morati plaćati hrvatski građani.