TELEFONIRAO BEZ NADZORA

Petraču manji džeparac, prijeti mu samica

18.09.2009 u 17:51

Bionic
Reading

Zbog telefoniranja s telefona koji nije bio pod prismotrom, viši referent zatvora u Puli, inače urednik zatvorskih novina s kojima Petrač surađuje, kazneno je i disciplinski prijavljen, dok stegovna kazna za Petrača može ići od ograničenja potrošnje novca u zatvorskoj kantini i trgovini pa sve do tri tjedna samice

ZAGREB - Kaznena prijava i disciplinski postupak za djelatnika zatvora koji je dopustio telefoniranje te stegovne mjere protiv Hrvoja Petrača, posljedice su telefoniranja zagorskog tajkuna s telefona u zatvoru u Puli, koji nije bio pod prismotrom, piše Novi list.

Ministarstvo pravosuđa promptno je reagiralo i suspendiralo višeg stručnog savjetnika iz Odjela tretmana koji je Petraču dopustio nešto što je striktno zabranjeno zatvorenicima. Kako su Novom listu neslužbeno kazali iz Ministarstva, nitko drugi neće snositi posljedice, jer je prema dosadašnjim saznanjima to bio grijeh samo jednog zaposlenika.

Podsjetimo, u posljednjih godinu dana ministar Ivan Šimonović ponajviše je pročistio baš Upravu za zatvorski sustav, kojoj je promijenio čelnog čovjeka, a ujedno je smijenjeno i nekoliko upravitelja zatvora. Na kraju je čak i pokrenuto nekoliko disicplinskih i kaznenih postupaka, a upravo je Hrvoje Petrač koštao smjene ravnatelja Kaznionice Lepoglava Stjepana Loparića, koji je jednom od najpoznatijih hrvatskih zatvorenika omogućavao privilegije nedopustive zakonima.

Viši stručni referent u Puli posljednja je 'žrtva' Petračeva služenja zatvorske kazne za poticanje na otmicu sina Vladimira Zagorca. Od početka služenja ova je kazna jedna od najeksponiranijih u Hrvatskoj, jer je Petrač bio zamjećen na raznim dopustima, a špekuliralo se da uredno ima i mobitel u ćeliji, što je zbog kontrole komunikacija najstrože zabranjeno. Primjerice, čak su i novinari tijekom organiziranog obilaska Kaznionice Lepoglava morali ostaviti mobitele izvan zatvorskog kruga.

Nakon ubojstva Ivane Hodaktajkun Petrač je vraćen u zatvoreni dio Lepoglave, jer je do tada zahvaljujući Lopariću bio u blažem dijelu najveće domaće kaznionice. Nakon što su utvrđeni brojni previdi u Lepoglavi, kada je Petrač u pitanju, pod teško naoružanom pratnjom je prevezen u Pulu. Tamo je sudjelovao u radu zatvorskih novina, a urednik mu je bio upravo viši referent koji je mu je dopustio telefoniranje. No, zbog upotrebe telefona koji nije bio pod nadzorom i sam će Petrač snositi posljedice. Pored činjenice da mu sigurno neće biti omogućene povlastice koje bi imao s obzirom na vrijeme koje je već proveo iza rešetaka, sama stegovna kazna za takav postupak može ići od ograničene potrošnje novca u zatvorskoj kantini i trgovini pa sve do tri tjedna samice.