SMIJEŠI MU SE POMILOVANJE

Petrač tri godine nekažnjen za prijetnju sucu

11.12.2009 u 10:29

Bionic
Reading

'Znam svaki vaš korak još na prvom suđenju. Kako ste, gdje i s kim razgovarali, s kim ste se sastajali sve do Vrhovnog suda. Već moj ulaz ovdje, ja sam već bio osuđen... Kadija te tuži, kadija ti sudi... Niste mi uopće trebali suditi', govorio je Hrvoje Petrač 18. prosinca 2006. Ivanu Turudiću u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda nakon što ga je taj sudac osudio na šest godina zatvora zbog poticanja na otmicu sina generala Vladimira Zagorca

Sudac Turudić pokušao ga je prekinuti, ali nije uspio, podsjeća Jutarnji list.

'Ovo je farsa, čitavo ovo suđenje je farsa. Katastrofa. Ništa mi nije jasno. Ništa mi niste dokazali', govorio je Petrač sucu, za kojeg je smatrao da je čitavo suđenje proveo po nalogu visoke politike.

Protiv oprosta kazne

Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo pravosuđa nije dalopozitivno mišljenje za Petračevo pomilovanje. Ministarstvo jeopovrgnulo i neslužbene informacije o negativnom stavu. MišljenjeKomisije, doduše, ne obavezuje šefa države i on može udijeliti milost iako Komisija ima drukčiji stav. Petraču, koji je u međuvremenu odslužioveći dio kazne i podnio molbu za pomilovanje, u kaznu su objedinjenepresude i za iznudu novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna te jošjedna presuda zagrebačkog Općinskog suda. Od ukupno sedam i pol godina,izdržao je tri godine i malo više od tri mjeseca zatvora.

Nakon takve reakcije, tužiteljstvo je po službenoj dužnosti protiv Petrača pokrenulo postupak zbog prijetnje pravosudnom dužnosniku. Istražne radnje provodio je sudac Oliver Mittermayer koji je ispitao i suca Turudića i Petrača. Spis o istrazi je 6. veljače 2007. godine proslijedio Općinskom državnom odvjetništvu na odluku.

Preporuka šefu države

I tu se spisu K-DO10398/06 gubi trag. Sudac Turudić jučer je potvrdio da nikad nije primio poziv za svjedočenje te da je Državno odvjetništvo postupalo u postupku koji je samo pokrenulo.

Nikad nije primio ni presudu, a upravo na treću godišnjicu izricanja presude Hrvoju Petraču za poticanje na otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca Komisija za pomilovanje trebala bi odlučivati što će preporučiti šefu države.

Ne može preko telefona

Odgovor što je odlučilo tužiteljstvo pokušali smo dobiti i od Željke Pokupec, općinske državne odvjetnice. Ona je jučer bila zauzeta obavezama pa smo njezinoj tajnici prenijeli informaciju zbog čega je tražimo i broj spisa.

Odgovorila je da odgovor na taj upit ne možemo dobiti telefonom i da to nije tako jednostavno te da uputimo pisani upit. No da odluka nije donesena, jasno se da iščitati iz činjenice da informaciju o predmetu nije primio ni odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, koji je zastupao Petrača u tom postupku.

Od suca Turudića, koji je presudio Petraču, Ministarstvo pravosuđa i Komisija za pomilovanje nisu tražili nikakve informacije jer im očito nisu bile ni potrebne.

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda nije dobio nikakvu odluku u povodu istrage zbog prijetnje Turudiću. Pravilo je da tužiteljstvo takve optužnice dostavlja, ali događa se da nekad one i ne stignu do suda.