ZA RAZLIKU OD NORCA

Petrač traži milost od Mesića

17.11.2009 u 16:03

Bionic
Reading

Kako je tportalu potvrđeno iz Ministarstva pravosuđa, vjerojatno najpoznatiji hrvatski osuđenik Hrvoje Petrač uputio je Komisiji za pomilovanja molbu za pomilovanje o kojoj će, kao i o ostalim sličnim molbama, predsjednik Mesić odlučivati u posljednjim tjednima svog mandata

Hrvoje Petrač, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, prema tvrdnjama svog branitelja Rajka Mlinarića uzorni je zatvorenik, pa shodno tomu očekuje da će mu Komisija za pomilovanje, kojoj predsjednik Mesić daje preporuke za pomilovanja, izaći u susret.

Podsjetimo, jedan od najglasnijih zagovornika teze o nevinosti Hrvoja Petrača, koji u javnosti slovi kao prvi čovjek hrvatskog podzemlja, bio je pokojni šef Nacionala Ivo Pukanić. On je u cijelom nizu novinskih tekstova iznosio tezu o montiranom procesu Petraču, a Pukanićeve teze nerijetko je podržavao i predsjednik Mesić.

Petrač je iz zatvora u više navrata pisao Pukaniću, kojeg je oslovljavao s 'druže', te od njega tražio pomoć, prvenstveno u stvaranju 'medijske paljbe' po Ivi Sanaderu, kojeg je Petrač smatrao osobno odgovornim za svoje zatvaranje.

Kad je Pukanić prošle jeseni ubijen u eksploziji bombe u centru Zagreba, Mesić je ustvrdio da je 'vjerovao Pukaniću' te da je 'Pukanić uvijek govorio istinu'. Hoće li Mesić postupiti u skladu sa svojim uvjerenjima kad na stol dobije Petračevu molbu za pomilovanje, doznat ćemo u narednom periodu.