NA EUROPSKOM VIJEĆU

Petir traži odgovore od Tolušića: Zašto Hrvatska nije glasovala protiv GMO-a!

31.03.2017 u 09:59

Bionic
Reading

U hrvatskim je medijima objavljeno nekoliko članka u kojima se navodi kako je predstavnik Republike Hrvatske na glasovanju Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje 27. siječnja bio suzdržan u vezi novog prijedloga Europske komisije koji bi omogućio autorizaciju dvije GMO sorte kukuruza i reautorizaciju postojećeg GMO sjemena Mon 810 (Monsanto) za daljnju kultivaciju na području Europske unije.

Također, prema informacijama objavljenima u jednom dnevnom listu, takav je stav predstavnika RH u Stalnom odboru ponovljen i prilikom glasovanja o odobravanju kultivacije i uvoza novih sorti GMO kukuruza 28. ožujka ove godine.

Eurozastupnica Petir tim je povodom uputila dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem je izrazila svoje neslaganje s takvim stavom i zatražila je očitovanje. 'Zanima me razlog zbog kojeg je Hrvatska, koja na svom teritoriju zabranjuje sjetvu GMO sjemena i uzgoj genetski modificirane hrane, ostala suzdržana  oko ovog prijedloga i nije glasovala protiv njega', pitala je Petir ministra Tolušića, navodi se i priopćenju iz njenog Ureda.

U svom dopisu ona ističe da su mnogobrojni hrvatski građani izrazile svoj stav protiv GMO-a i svoju potporu dale tradicionalnoj i ekološkoj poljoprivredi. 'Ta politika već godinama je jedna od rijetkih politika oko koje postoji jedinstveni stav i vladajućih i oporbe i taj se stav nije mijenjao do ove odluke', ističe Petir.

U vremenu podijeljenog mišljenja država članica, njezinih predstavnika i zastupnika po ovom pitanju kako u Europskom parlamentu tako i u Vijeću, svaka promjena stava hrvatskih predstavnika može narušiti krhku kompetitivnu prednost domaćih poljoprivrednih proizvođača. „Svaka promjena stava po mom dubokom uvjerenju protiv je interesa građana Hrvatske i hrvatskih proizvođača,' navela je Petir i nastavila: 'Moram naglasiti kako je moj stav da Hrvatska treba ostati zemlja slobodna od GMO-a u dva navrata podržao i gospodin Andrej Plenković, tadašnji zastupnik u Europskom parlamentu, a danas hrvatski premijer.'

U svom odgovoru na upit zastupnice Petir, Ministarstvo poljoprivrede  ističe kako su prijedlozi Provedbenih odluka napisani na način, da se u Dodatku spomenutih Odluka navodi izuzeće od uzgoja GMO na teritoriju svih država članica koje su prethodno podnijele takav zahtjev. Izuzeće su uz Hrvatsku zatražile: Bugarska, Grčka, Francuska, Cipar, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Slovenija, Danska, Poljska, Njemačka, Malta, Italija, Litva, dio Belgije (Valonija), Nizozemska i dio Ujedinjenog kraljevstva (Sjeverna Irska, Wales i Škotska).

'To je i razlog zbog kojeg je u ime Republike Hrvatske, kao nadležno tijelo Ministarstvo zdravstva uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede glasovalo suzdržano zbog mišljenja da bi glasovanjem protiv Odluka to značilo da smo i protiv izuzeća od uzgoja GMO na teritoriju RH', stoji u odgovoru koji je zastupnica Petir dobila iz Ministarstva poljoprivrede.

U Ministarstvu su suglasni sa stavom zastupnice Petir da je u RH zabranjen uzgoj GM usjeva, (bez obzira na konačni završetak procedure donošenja Odluka, koje su upućene na Žalbeno vijeće u EU, jer nije postignut potreban konsenzus) te navode da će kod sljedećeg glasovanja na temu GMO-a Hrvatska glasovati protiv.