RUŽIČASTA BUDUĆNOST

Petir: 'Čuda tehnike' bit će dostupna i OPG-ovima

17.06.2016 u 15:44

Bionic
Reading

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prošli tjedan izvješće 'Jačanje inovacija i gospodarskog razvoja u upravljanju europskim poljoprivrednim gospodarstvima u budućnosti' izvjestitelja Jan Huitema, a za koje je izvjestiteljica u sjeni u ime EPP-a bila hrvatska zastupnica Marijana Petir, priopćio je ured zastupnice Petir

Njezinim zalaganjem nove tehnologije koje se dovode u vezu s GMO-om nisu našle prostor u ovom izvješću te je dana važnost poštivanju načela predostrožnosti, navodi se u priopćenju.

Nastavak uspješne Zajedničke poljoprivredne politike te zadržavanje dostatnosti proizvodnje hrane visoke kvalitete za europske potrošače ovisi i o inovacijama u poljoprivredi, kazala je Petir.

Inovacije su potrebne u razvoju tehnika i tehnologija, ali i sustava financiranja te svih razina upravljanja – a sve kako bi se poduprla sigurnost opskrbe hranom stanovnika Europe te pomoglo održivosti ruralnih prostora Europe, dodala je.

Europski način proizvodnje 'na osobnoj razini' usmjeren potrošaču

'Zahvaljujem izvjestitelju jer je prihvatio moje amandmane, a time i naglasio u izvješću važnu ulogu malih i srednjih poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava koja kao sastavni dio europskog poljoprivrednog sektora daju izniman doprinos stvaranju društveno i gospodarski živih ruralnih područja te očuvanju kulturne i prirodne baštine', kazala je.

Dodala je da nasuprot industrijskoj poljoprivrednoj proizvodnji kakvu vidimo na drugim kontinentima, europski način poljoprivrede gotovo da je na osobnoj razini usmjeren prema potrošaču te je kao takav, u smislu njegove dodane vrijednosti, prepoznat na globalnom tržištu.

Uz tehnološke mogućnosti koje nudi primijenjena precizna poljoprivreda utemeljena na monitoringu putem novih satelitskih sustava i bespilotnih letjelica, obrade poljoprivrednih površina centimetarskom preciznošću pomoću daljinski upravljanih strojeva, do razvoja tehnika oplemenjivanja biljaka i životinja, a sve zajedno okrenute prema snižavanju troškova proizvodnje i manjem utjecaju na okoliš, nije se zaboravilo na nužnu dostupnost svih tih 'čuda tehnike' malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima.

Napredno kreditiranje

Povezano s time, izvješće ističe važnost mogućnosti prilagodbe novih tehnologija zahtjevima pojedinačnih korisnika ovisno o njihovim uvjetima proizvodnje koje uvjetuje okoliš u kojem rade.

Također, izvješće poziva na mogućnost korištenja naprednih financijskih instrumenata i sustava kreditiranja koji bi trebali biti usmjereni na posebne potrebe poljoprivrednika, a kako bi im se omogućila veća dostupnost inovacijama.

Uz navedeno, izvješće posebno pozdravlja nove oblike financiranja poljoprivrede za države članice u obliku financijskih potpora, putem jamstvenih fondova, obnovljivih fondova ili investicijskog kapitala, što je posebice važno za mlade poljoprivrednike kako bi proširili i unaprijedili svoje poslovanje korištenjem inovacija.

Spominje se i mogućnost ulaganja u istraživanja korištenjem mogućnosti koje nudi javno-privatno partnerstvo u kojem poljoprivrednici mogu sudjelovati u testiranju inovativnih proizvoda te stavljanju tih proizvoda na tržište, za što već danas postoje primjeri poput oglednih farmi u Italiji u kojima proizvođači opreme kod poljoprivrednika u praksi testiraju nove sustave (npr. traktore na biometan proizveden na farmi) te ujedno te proizvode prezentiraju drugim zainteresiranim poljoprivrednicima, navodi se u priopćenju.