najdugovječniji premijer

Peti izbori u Izraelu u nepune četiri godine: Netanyahu planira povratak na vlast

28.10.2022 u 08:52

Bionic
Reading

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu, optužen za korupciju, planira se vratiti na vlast nakon parlamentarnih izbora 1. studenog, petih u Izraelu u nepune četiri godine, u prilikama rasta krajnje desnice i podjele među arapskim biračima

Ovaj put Netanyahu sudjeluje u predizbornoj utrci kao vođa oporbe, a protukandidat mu je premijer na odlasku Yair Lapid. Zadnje ankete i dalje daju Netanyahuovu Likudu dobre izglede, s nešto više od 30 od 120 mjesta u Knesetu, ispred stranke Yesh Atid (Postoji budućnost) Yaira Lapida koja je u usponu i dobiva 24 do 27 mjesta.

Iza njih dolazi desetak stranaka čiji će rezultati biti presudni u mogućem formiranju vlade, napose za Netanyahua koji mora dobiti potporu ultraortodoksnih stranaka i krajnje desnice da bi osigurao većinu, 61 mjesto. Koalicija krajnje desnice Bezalela Smotricha i Itamara Bena Gvira osvojila je na izborima 2021. šest zastupničkih mjesta, a ovaj put po anketama dobiva 14 zastupnika, što "Vjerski cionizam" sada dovodi na treće mjesto na političkoj pozornici.

I ako okupi te glasove, nije sigurno hoće li Netanyahu dobiti većinu ili će ju možda prijeći, ističu ankete koje su naručila izraelska glasila. Bivši poznati novinvar, Yair Lapid, lani je okupio šaroliku koaliciju stranaka koje su se protivile Benjaminu Netanyahuu i tako srušio s vlasti najdugovječnijeg izraelskog premijera koji je vodio vladu od 1996. do 1999. i od 2009. do 2021.

Danas toj koaliciji nedostaje pet do šest mjesta i morat će zahvatiti još šire želi li ostati na vlasti. "Lapid zna da ne može izravno osigurati 61 zastupnika, pa želi da to ne uspije ni Netanyahuu s njegovim partnerima", rekao je za AFP njegov blizak suradnik.

Unatoč "krajnjem zamoru" birača, politička analitičarka Dahlia Scheindlin očekuje dobar odaziv koji bi mogao zapečatiti političku sudbinu Benjamina Netanyahua i njegova plana da vlada zajedno s krajnjom desnicom. Premda se birači "nisu znatnije promijenili na nekoliko zadnjih izbora", sastav koalicija mogao bi se promijeniti, ovisno o rezultatima pojedine stranke, rekla je za AFP.

  • +12
Benjamin Netanyahu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN / POOL

Arapske stranke, Netanyahuovi najveći protivnici, ulaze u ove izbore razjedinjene, u tri bloka te postoji rizik da neke neće prijeći izborni prag. "Očito je da arapske stranke prolaze kroz unutarnju krizu", rekao je za AFP Mansour Abbas, čelnik stranke Raam, prve arapske stranke u izraelskoj povijesti koja je poduprla Lapidovu koaliciju na odlasku.

Ako osigura većinu od 61 mjesta, Netanyahu, koji je dva tjedna prije izbora objavio memoare, mogao bi uputiti parlamentu zahtjev za izglasavanje imuniteta. U protivnom, mogao bi pregovarati sa sudom o kazni, ocjenjuje Gayil Talshir, profesorica političkih znanosti na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu. "Objavom memoara čini se da Netanyahu priprema svoj odlazak", rekla je.