'tomaševiću, srami se'

Petek: Imam rješenje za nastavak isplate pomoći djeci s teškoćama i invalidima

23.04.2024 u 23:32

Bionic
Reading

Grad Zagreb obustavio je novčanu naknadu za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama, a mnogi od njih još nisu dobili nikakvu obavijest niti rješenje. Renato Petek, zastupnik SDP–a u Skupštini Grada Zagreba, kritizirao je odluku prozvavši gradonačelnika Tomislava Tomaševića

“Gradonačelnik Tomašević i Grad Zagreb bez najave ukinuli novčanu pomoć djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom. No, pronašao sam rješenje za nastavak isplate pomoći, o kojem će se glasati na sjednici Gradske skupštine u svibnju.

Kako u Gradu od izglasavanja Zakona o inkluzivnom dodatku nisu željeli naći rješenje kako bi korisnici osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu mogli i dalje dobivati novčanu pomoć grada Zagreba, u proceduru e-savjetovanja uputio sam vlastito rješenje, o čemu će Gradska skupština glasati u svibnju mjesecu, što je najkraći proceduralni rok za izmjenu i dopunu Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba.

Srami se Tomaševiću! Ukidaš pomoć djeci i osobama s invaliditetom bez najave korisnicima i javnosti, a mjesecima se hvališ suficitom u proračunu, bacanjem brojnih predizbornih obećanja, mega projektima i povijesnim uspjesima od čega u stvarnosti još uvijek nema ništa, sve je to na dugom štapu. No, potiho si odlučio pogoršati kvalitetu života korisnicima novčane pomoći ukidanjem dosadašnjih prava. Šokantna činjenica o ukidanju novčane pomoći djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom zatekla je djecu i roditelje tijekom kampanje za parlamentarne izbore, kada su shvatili da na svoje račune nisu primili mjesečnu pomoć od 26 ili 50 eura. Takvih je korisnika u Zagrebu oko 18.000!

U gradu su imali 120 dana vremena nešto poduzeti, jer je Zakon o inkluzivnom dodatku donesen 20. prosinca 2023. godine, a stupio je na snagu 1. siječnja 2024. godine. Krajem ožujka Tomašević je pokrenuo izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi kojom se moglo riješiti ovo pitanje, ali tada to nije učinjeno baveći se isključivo besplatnim ZET kartama za naše starije sugrađane, što je bio njegov predizborni šou. Kako bi mijenjao dio Odluke koji se odnosi na prava djece i osoba s invaliditetom, zaključujem da je jasna intencija bila ukinuti dosadašnja prava korisnicima. Ili su gradske službe bile zauzete radom u kampanji Možemo za parlamentarne izbore, pa su propustili korigirati gradsku Odluku prema nacionalnim zakonima.

Pozivam svu zainteresiranu javnost na sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću na stranicama Grada Zagreba: https://zagreb.hr/nacrt-prijedloga-odluke-o.../197463

Gradskoj vlasti ovo nije prvi puta da se bez empatije odnosi prema ranjivim skupinama. Podsjećam na plan otpuštanja majki djece s teškoćama i trudnica u tzv. reorganizaciji Zagrebačkog holdinga ili plan smanjenja iznosa stipendija za studente s invaliditetom, na što sam također upozoravao.

Moje dosadašnje iskustvo rada kao zastupnika građana u Gradskoj skupštini Grada Zagreba otvara značajan potencijal za stvaranje pozitivnih promjena. A osobno iskustvo oca djeteta s teškoćama daje mi jedinstven uvid, ali i strast u iniciranju akcija koje štite prava djece s teškoćama i invaliditetom.

Drago mi je kad inicijative i rješenja koja pokrećem ili podržavam rezultiraju pozitivnim ishodom te imaju dalekosežan utjecaj, ne samo na lokalnoj razini u Zagrebu, već i kao primjer dobre prakse koje se mogu primijeniti i u drugim gradovima', napisao je Petek na Facebooku.