RAD ZA OPĆE DOBRO

Petar Čobanković guli krumpire u pučkoj kuhinji

11.08.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Petar Čobanković guli krumpir u pučkoj kuhinji u Osijeku i obavlja brojne druge poslove kako bi ta ustanova kojom upravlja Caritas Osječko-đakovačke biskupije mogla normalno funkcionirati. Tako je od 15. srpnja kad je Čobanković počeo tamo raditi za opće dobro, nakon što je priznao krivnju u slučaju Planinska i nagodio se s USKOK-om kako ne bi morao ići u zatvor

'Evo, već skoro mjesec dana, od ponedjeljka do petka, od šest ujutro do 13 sati, radim u pučkoj kuhinji. Moj glavni posao je kompletna priprema namirnica za ručak, ali i perem i čistim prostorije. Povremeno također s vozačem idem u nabavu živežnih namirnica. Moglo bi se reći da jedino ne kuham, za to nisam educiran, ali sve drugo mogu raditi, prošao sam preglede i dobio sanitarnu knjižicu', ispričao je Čobanković za Novi list

'Kroz život sam se naučio na rad, nikad nisam bio besposlen. Zato nastojim biti koristan u pučkoj kuhinji, a tako mi i brže prolazi vrijeme. Osim toga, ovo za mene na određeni način predstavlja iskupljenje društvu', naglašava čovjek koji je od 2003. do 2011. bio član HDZ-ovih vlada.


'Mislim da nisu očekivali da ću se toliko truditi. Meni se tu sviđa i razmišljam o tome da i ubuduće, kad odslužim kaznu, povremeno dolazim volonterski raditi u ovu pučku kuhinju. Recimo u sezoni godišnjih odmora i općenito kad im nedostaje ljudi', napominje Čobanković. Trenutačno, osim što ima svakodnevne obveza u pučkoj kuhinji, pomaže djeci.

Čeka da 'odguli' svojih 730 sati, pa će onda odlučiti čime će se baviti. Čobanković se praktično politički umirovio, otišao je iz Sabora, a već se ranije nije kandidirao niti za jednu dužnost u HDZ-u. Sada je samo običan član. Čobanković je proglašen krivim za zloupotrebu položaja i ovlasti i osuđen je na godinu dana zatvora što mu je odmah nagodbom s USKOK-om pretvoreno u rad za opće dobro.