ŠEKS NA SUĐENJU GLAVAŠU

'Peta kolona ubijala u odorama ZNG-a i policije!'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 13:11
  • Objavljeno 05.02.2009 u 12:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni šef Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju Vladimir Šeks izjavio je danas na suđenju u slučajevima 'selotejp' i 'garaža' da su u Osijeku 1991. pripadnici 'pete kolona' u maskirnim odorama Zbora narodne garde i policije organizirali ubojstva i širili lažne glasine kako bi eliminirali najodgovornije ljude u obrani

ZAGREB - "U cijeloj Hrvatskoj 'peta kolona' nigdje nije bila tako dobro ustrojena i organizirana kao u Osijeku", ustvrdio je Šeks, objasnivši da pod time podrazumijeva pripadnike vojne kontraobavještajne službe JNA )KOS) koji su djelovali pod krilom legalnih organa, ali u službi neprijatelja.

"Koristili su maskirne odore ZNG-a i policije te su pod bombardiranjem i zamračenjem organizirali i neka ubojstva", kazao je, dodavši da je te informacije dobio od Mirka Grošelja koji je bi odgovoran za obavještajno-sigurnosnu službu.

Po Šeksovim riječima "peta kolona" je istodobno širila glasine i dezinformacije koje je vješto servirala čak i predsjedniku Franji Tuđmanu s ciljem slabljenja obrane i diskvalificiranja, a potom i eliminiranja najodgovornijih ljudi u obrani Osijeka i Slavonije u koje je ubrojio Glavaša i sebe.

Ranko Suvar / CROPIX

Ranko Suvar / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Suvar

Šeks stiže na Županijski sud

Šeks je kazao da su, uz "petu kolonu", u gradu djelovale i kriminalne skupine, odnosno obični razbojnici i pljačkaši koji su također, koristeći maskirne odore s hrvatskim oznakama, ubijali i pljačkali.

"Unatoč svoj toj kaotičnoj situaciji i svim okolnostima i uvjetima u kojima je Osijek živio i djelovao, kao cjelina i obrambene funkcije grada i civilne funkcije, upravne službe, cijeli život u tim ograničenim okolnostima je funkcionirao", ustvrdio je Šeks.

Kao šef Kriznog štaba donosio je odluke o osnivanju kriznih štabova općina, pa je tako za osječki štab izabran Srećko Lovrinčević, a Glavaš je imenovan sekretarom Sekretarijata za narodnu obranu te je po funkciji ušao u sastav štaba.

Nakon ukidanja kriznih štabova, odlukom Vlade sredinom rujna Šeks je imenovan povjerenikom za koordinaciju kriznih štabova u općinama pod nadzorom Policijske uprave osječke. Rekao je da je na toj dužnosti formalno bio do pred kraj ožujka 1992., no da je već krajem listopada 1991. podnio ostavku s obzirom da je novim ustrojstvom vojske ta funkcija postala suvišna. Tvrdi da je iz Osijeka otišao koncem rujna te da je samo povremeno dolazi u svojstvu povjerenika.

Rekao je da drugooptuženog Ivicu Krnjaka poznaje još od početka 70-ih godina prošlog stoljeća kada je protiv njega i njegovog brata vođen kazneni postupak. Šeks je branio njegovog brata. U srpnju 1991. Krnjaka, koji se vratio iz Australije, uputio je da zajedno s Pejićem organizira obavještajni odjel, a Gorinšek ga je krajem 1991. ili početkom 1992. Krnjaka imenovao zapovjednikom postrojbe koja je djelovala u neprijateljskoj pozadini.

Za optuženu Gordanu Getoš Magdić kazao je da je kći njegovog obiteljskog prijatelja te da se krajem 1989., kao vrlo mlada, uključila u rad HDZ-a. U vrijeme dok je bio šef Kriznog štaba viđao ju je u Sekretarijatu narodne obrane.

Svjedočenje Šeksa nastavlja se i poslijepodne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi