ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Pet milijuna kuna za poplavljena područja

16.11.2010 u 14:02

Bionic
Reading

Zagrebački župan Stjepan Kožić donio je odluku o raspodjeli pet milijuna kuna bespovratne financijske pomoći za sanaciju šteta, nastalih na poplavljenim područjima Zagrebačke županije od 21. do 29. rujna ove godine, priopćeno je iz Ureda župana Zagrebačke županije

Kožić će s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisati ugovor o financiranju otklanjanja šteta od posljedica poplave u petak, 19. studenoga, u Zagrebačkoj županije. Navedena sredstva gradovima i općinama bit će doznačena idući tjedan, a oni sami nadležni su za raspodjelu sredstava fizičkim osobama na svojim područjima.


Na temelju te odluke Velika Gorica dobit će 2.922.397,33 kune; općina Orle 694.702,80 kuna; Sveta Nedelja 590.658,04 kune; Samobor će dobiti 378.155,98 kuna; općina Brdovec 350.615,26 kuna; Zaprešić 40.264,26 kuna; općina Dubrava 14.650,56 kuna; te općina Marija Gorica 8.595,77 kuna.

Ivanić-Grad i općina Rugvica neće dobiti sredstva s obzirom da na njihovom području nisu zabilježene štete kod fizičkih osoba, navodi se u priopćenju. Zbog poplava na području Zagrebačke županije krajem rujna, župan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za 10 jedinica lokalne samouprave i to za područje gradova Samobora, Zaprešića, Svete Nedelje, Velike Gorice i Ivanić-Grada, te općina Marija Gorica, Brdovec, Orle, Rugvica i Dubrava.

Gradonačelnici i načelnici navedenih gradova i općina zajedno s nekoliko predstavnika Zagrebačke županije, članovi su Povjerenstva koje je na današnjoj sjednici utvrdilo prijedlog kriterija za dodjelu financijskih sredstava jedinicama lokalne samouprave za otklanjanje posljedica elementarne nepogode.

Kriterij za raspodjelu sredstava je postotni iznos procijenjene ukupne štete kod fizičkih osoba s područja svake jedinice lokalne samouprave, utvrđene od ovlaštenih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, i ukupno osiguranih sredstava za tu namjenu u Proračunu Zagrebačke županije.

Na temelju tog kriterija Povjerenstvo je izradilo prijedlog raspodjele sredstava, ističe se u priopćenju. Nakon sjednice Povjerenstva sazvan je izvanredni kolegij župana, na kojem je potvrđen prijedlog Povjerenstva.

Inače, župan Kožić na sjednici županijskog Stožera zaštite i spašavanja, održanoj 26. rujna ove godine, najavio je kako će Zagrebačka županija rebalansom proračuna osigurati pet milijuna kuna bespovratnih financijskih pomoći za sanaciju šteta nastalih na poplavljenim područjima županije. Skupština Zagrebačke županije jednoglasnom odlukom prihvatila je takav prijedlog 26. listopada, a dan poslije župan je imenovao petnaesteročlano Povjerenstvo za izradbu kriterija dodjele financijskih sredstava.