covid-19

Pet članica EU-a tvrdi da fokus treba biti na proizvodnji, ne na patentima za cjepiva

07.05.2021 u 18:48

Bionic
Reading

Pet članica Europske unije u petak se ogradilo od ideje odricanja patenata za cjepivo protiv koronavirusa, kazavši kako je ključ konačne pobjede protiv pandemije u brzoj proizvodnji cjepiva

Čelnici država EU-a o suspenziji patenata, ideji koju podržava američki predsjednik Joe Biden, razgovaraju na dvodnevnom sastanku na vrhu koji je počeo u petak u portugalskom gradu Portu, no podijeljeni su oko dobrobiti tog prijedloga.

„Nitko neće biti siguran dok to nismo svi. Ako se cijepi samo u razvijenim zemljama, naša će pobjeda protiv covida-19 biti kratkotrajna. Svjedočimo kako brzo virus mutira, stvarajući nove varijante koje donose nove izazove“, poručili su čelnici Belgije, Švedske, Francuske, Danske i Španjolske u zajedničkom pismu Europskoj komisiji.

„Cjepiva su postala ključna sigurnosna politika, a EU si ne može dopustiti da u tome kasni. Zbog toga je ključan prioritet povećanje europskih proizvodnih kapaciteta“, stoji u pismu.

Stručnjaci smatraju kako bi se o ukidanju patenata pregovaralo godinama i da se time ne bi dotaknulo ključne teme povećanja proizvodnje cjepiva, piše agencija Reuters. 

„Što je trenutno pitanje? To nije intelektualno vlasništvo. Možete li dati svoje intelektualno vlasništvo laboratorijima koji ne znaju kako proizvoditi i neće proizvesti sutra?“, rekao je u uvodu samita francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

„Glavno pitanje je solidarnost u distribuciji doza“, naglasio je Macron i dodao da Francuska surađuje s Njemačkom po tom pitanju. I Berlin se u četvrtak usprotivio ideji o suspenziji patenata. 

Biden je u srijedu prihvatio poziv Indije i Južnoafričke Republike za odricanjem od patenata, odgovarajući time na pritisak demokratskih zastupnika i stotinu drugih država, no i razbjesnivši farmaceutske tvrtke. 

Neki dužnosnici EU-a rekli su da bi za dogovor o suspenziji patenata u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) trebalo dvije godine, dokad će cjepiva postati nevažna za trenutno aktualnu pandemiju. 

EU čelnici će u Portugalu najvjerojatnije čuti preporuku Europske komisije o tome da suspenzija patenata neće ubrzati proizvodnju, posebno u siromašnijim državama, jer proizvodni proces zahtijeva naprednu tehnologiju i pogone, piše Reuters. 

Njemačka, dom BioNTecha koji je s američkim Pfizerom razvio mRNA cjepivo protiv covida-19, protivi se odricanju od patenta, dok ga Italija podržava, otkrili su dužnosnici EU-a.