BESRAMNO

Pernar obilazi škole i snima djecu, roditelji i ravnatelji zabrinuti, evo što on kaže

27.10.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Nekadašnji saborski zastupnik Ivan Pernar obilazi zagrebačke škole, fotografija i snima maloljetnu djecu i onda to objavljuje na svojim društvenim mrežama. Ravnatelji su nemoćni, prijave su stigle i do pravobraniteljice za djecu koja moli institucije na reakciju

U sklopu skandalozne kampanje Pernar je već pohodio desetak zagrebačkih škola. Neke od učenika odvodi s nastave i dovodi na konferencije za medije na kojima maloljetnici nose političke transparente. Stvar je toliko eskalirala da uz političke, učenicima daje i ljubavne savjete. Hvali se i podrškom učenica koju dobiva.

'Ja sam zapravo stvarno zgrožena s takvim ponašanjem i smatram to nedopustivim i smatram da nas treba uzeti u zaštitu i pravobraniteljica za djecu, i ministarstvo i gradski ured i sve nadležne institucije', upozorava ravnateljica X. gimnazije Ivan Supek u Zagrebu Željka Frković.

Pernar raspored školskih političkih mitinga objavljuje online pa je RTL Danas na jedan 'banuo', upitavši ga je li svjestan toga što radi. Njihov razgovor prenosimo u cijelosti.

RTL Danas: Jel vi znate da je ovo kazneno djelo?

Pernar: Što, kakvo kazneno djelo?

RTL Danas: Koristite djecu u političke svrhe bez njihovih roditelja! Što je sljedeće, hoćete i po vrtićima ići?

Pernar: Gospodine, za razliku od Kolinde, vrtićka djeca me ne zanimaju!

RTL Danas: Oni nisu glasači pa vas ne zanimaju?

Pernar: Nisu ni oni glasači!

RTL Danas: Ali bit će za godinu i pol pa bolje da ih sada animirate?

Pernar: Slažem se!

RTL Danas: Znači vi sad djecu animirate da bi jednom glasali za vas?

Pernar: Točno!

Ivan Pernar prekinuo presicu Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Koliko je Pernarova praksa besramna pokazuje i video dječaka kojeg je iskoristio za obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislav Tomaševićem i objavio na društvenim mrežama. O svemu je obavještena pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je potvrdila za RTL Danas da je zaprimila tri prijave roditelja.

'Pozivamo političare da vode brigu o interesima djecima i ne iskorištavaju ih u političke svrhe. Svakako mislim da se radi o neprimjerenom neovlaštenom objavljivanju fotografija maloljetne djece', kaže Pirnat Dragičević. Prijavu je zaprimila i Agencija za zaštitu podataka. Odgovorili su Dnevniku Nove TV da provjeravaju jesu li povrijeđena prava djece.

'Tu je pomutnja bila vani i buka zaključali su bili vrata škole i mi vidjeli gospon Pernar došao i ništa počeo se slikati tu bila rulja ljudi oko njega učenika', rekao je učenik jedne zagrebačke škole za Dnevnik Nove TV.

Ravnatelji kažu ruke su im vezane jer Pernar to izvodi ispred škola na javnoj površini. 'Mislim da je izuzetno opasno. Nemam ništa protiv normalne kampanje, ali mislim da je ovakav način apsolutno neprimjeren i da nije dobar pogotovo prema maloj djeci to je apsolutno neprimjereno. Čuo sam čak da ih časti pićem, picom da ih negdje vodi', rekao je Vjekoslav Ditrih, ravnatelj I. Tehničke škole Tesla,

Zakonom je u školama zabranjen svaki oblik promidžbe koji nije u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja, kažu u ministarstvu. Ima li Pernarovoj kampanji elemenata za kazneni progon - policija još istražuje.